Testosteron(T) scăzut și disfuncția erectile(DE)

Scris de Matt McMillen

Examinat medical de Carol DerSarkissian, MD la 27 august 2021

ÎN ACEST ARTICOL

Nivelul hormonului sexual masculin , testosteronul , scade sub normal. Când se întâmplă asta, îți poate afecta viața sexuală . Dorinta ta sexuala ar putea scadea. Și ați putea dezvolta disfuncție erectilă (DE).

Bărbații cu DE au dificultăți în obținerea sau menținerea unei erecții potrivite pentru sex.

DE are multe cauze

Este important să ne amintim că T scăzut nu este singura cauză a DE .

Cea mai frecventă cauză a ED este reducerea fluxului de sânge către penis din cauza unor afecțiuni cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială , colesterolul crescut și întărirea arterelor .

Problemele psihologice, cum ar fi depresia , anxietatea și problemele relaționale sunt, de asemenea, cauze posibile ale DE . La fel și scleroza multiplă , leziunile măduvei spinării, durerile cronice de spate și alte afecțiuni neurologice.

Legătura dintre T scăzut și DE

Erecțiile depind de testosteron, dar relația dintre cele două este complexă . Unii bărbați au erecții sănătoase, în ciuda nivelurilor de testosteron cu mult sub limitele normale.

Ceea ce este clar este că nivelurile scăzute de testosteron sunt legate  de aceleași afecțiuni cronice care joacă un rol în disfuncția erectilă , cum ar fi diabetul de tip 2 , obezitatea și bolile de inimă .

Terapia de înlocuire a testosteronului și DE

Dacă nivelul dvs. de testosteron este în intervalul normal, creșterea acestuia prin terapia de înlocuire cu testosteron (TRT-Testosteron replacement therapy) probabil nu vă va ajuta DE. În schimb, va trebui să căutați și să abordați alte cauze.

Pentru bărbații care au niveluri scăzute de testosteron , TRT are un istoric mai bun de restabilire a apetitului sexual al unui bărbat decât de a depăși DE.

În timp ce mulți bărbați pe TRT raportează îmbunătățiri ale erecțiilor lor, ei au adesea nevoie de ajutor suplimentar de la medicamentele ED cunoscute sub numele de inhibitori PDE-5, cum ar fi:

Aceste medicamente încurajează erecțiile prin creșterea fluxului de sânge către penis . Unii bărbați cu T scăzut, pe de altă parte, nu răspund la aceste medicamente fără a fi supuși și TRT.

Unele cercetări sugerează că îmbunătățirile erecțiilor care rezultă din TRT nu pot dura pe termen lung.

Tratarea testosteronului scăzut poate îmbunătăți viața sexuală a unui bărbat, restabilindu-i libidoul și înbunătățind starea de spirit, reînnoindu-i astfel interesul pentru sex.

La bărbații cu testosteron scăzut , TRT poate proteja, de asemenea, împotriva unora dintre factorii de risc pentru DE prin reducerea grăsimii abdominale, creșterea sensibilității la insulină și scăderea riscului de diabet .

Unele studii sugerează că TRT la bărbații cu T scăzut poate aduce beneficii sănătății inimii , deși în doze mari poate agrava bolile de inimă .

Totuși, TRT are riscuri și efecte secundare, iar siguranța și eficacitatea sa pe termen lung nu au fost studiate temeinic.

Unele dintre efectele secundare ale TRT includ:

  • Acnee
  • Diminuarea(atrofia) testiculelor
  • Sânii mai mari

Consultați-vă cu medicul dumneavoastră pentru alte posibile reacții adverse.

Dacă aveți un nivel scăzut de testosteron și DE, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un test de TRT pentru a vedea dacă creșterea nivelului de testosteron va crește, de asemenea, calitatea erecțiilor și va îmbunătăți alte simptome de T scăzut.

Pe lângă tratamentul pentru T scăzut, exercițiile regulate și o dietă sănătoasă pot contribui, de asemenea, la creșterea nivelului de testosteron, mai ales dacă sunteți supraponderal sau obez. Ambele pot îmbunătăți, de asemenea, libidoul și DE.

Afișați surse

© 2021 WebMD, LLC. Toate drepturile rezervate.

Medscape: “Testosterone Added to Standard Treatment of Erectile Dysfunction,” “Testosterone and Erection Physiology.”

Urology Care Foundation: “Low Testosterone (Hypogonadism).”

Rajfer, J. Reviews in Urology, Spring 2000.

ChoosingWisely.org: “Treatment for Erection Problems.”

University of California, San Francisco: “Erectile Dysfunction (ED).”

Liao, M. PLoS One, June 21, 2012.

Isidori, A. Clinical Endocrinology (Oxford), October 2005.

University of California, Los Angeles: “Erectile Dysfunction”,

Rhoden, E. New England Journal of Medicine, Jan. 29, 2004.

© 2021 WebMD, LLC. All rights reserved.