Ce trebuie să știți despre strictura uretrală

Scris de Cheryl Whitten

Examinat medical de Jabeen Begum, MD la 5 noiembrie 2021

ÎN ACEST ARTICOL

Strictura uretrală este cicatrice în uretra , tubul care iese urina din corp. Cicatricele blochează sau îngustează uretra și îngreunează urinarea. Poate provoca durere.

Dacă nu sunt tratate, stricturile uretrale pot duce la pietre la vezica urinară/rinichi , infecții și complicații ale tractului urinar.

Stricturile uretrale sunt rareori observate la femei. Bărbații au uretre mai lungi, iar urina trebuie să parcurgă un traseu mai lung. Acest lucru duce la șanse mai mari de boli uretrale.

Care sunt cauzele stricturii uretrale?

Stricturile uretrale pot fi cauzate de:

Traumă sau rănire . Leziunea uretrei sau a pelvisului este cea mai frecventă cauză a stricturii uretrale. O cădere pe scrot sau perineu, spațiul dintre scrot și anus sau o fractură la pelvis poate provoca inflamație și cicatrici. În multe cazuri, bărbații loviți în organele genitale sau pelvis dezvoltă o stricturi uretrale ani mai târziu.

Complicații medicale . Unele proceduri, tratamente și intervenții chirurgicale pot provoca cicatrici în uretră și pot duce la o strictură. Acestea provin adesea din:

Infecții. Bolile cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea, pot provoca infecții și inflamații în uretra, ducând la cicatrici și stricturi.

Condiții inflamatorii . Unele afecțiuni inflamatorii cronice ale pielii, cum ar fi lichenul scleros, pot duce, de asemenea, la stricturi uretrale. Lichenul scleros îți afectează de obicei organele genitale și anusul și provoacă o piele pete, albă, care este mai subțire decât în ​​mod normal.

Cancer . Cancerul de prostată sau uretral poate provoca cicatrici în uretra. O prostată mărită și o intervenție chirurgicală anterioară de prostată pot duce, de asemenea, la o strictură.

Nereguli la naștere. Unii oameni se nasc cu organe genitale sau structuri urinare neregulate sau neformate necorespunzător. Băieții care au hipospadias , unde uretra nu se deschide la vârful penisului, ar putea avea mai multe șanse de a avea stricturi uretrale.

Aproximativ 30% din cauzele stricturii uretrale sunt necunoscute.

Care sunt simptomele stricturii uretrale?

Cele mai frecvente simptome de strictura uretrale includ:

Simptomele tind să se agraveze în timp pentru mulți oameni.

Cum este diagnosticată Strictura uretrală?

Medicul dumneavoastră vă va analiza istoricul medical și va face un examen fizic. Ei vor face, de asemenea, câteva teste și proceduri imagistice înainte de a diagnostica strictura uretrale. Acestea pot include:

Cultură de urină . Medicul dumneavoastră vă va preleva o probă de urină și o va testa pentru bacterii sau alte infecții.

Studiu de urină cu debit maxim. În timpul acestui test, veți urina într-o toaletă specială care măsoară cât de repede curge urina de la vezica urinară la capătul uretrei. Dacă aveți o strictură, veți avea un debit mai mic.

Uretrografie retrogradă. În timpul acestei proceduri, medicul dumneavoastră va introduce un tub subțire numit cateter în uretra dumneavoastră la vârful penisului și va injecta un colorant de contrast inofensiv. Apoi, vor efectua scanări cu raze X ale zonei pelvine inferioare și genitale. Colorantul ajută medicul să vadă orice spații înguste de pe scanare.

Uretrografie antegradă. Această procedură este similară cu uretrografia retrogradă, cu excepția faptului că colorantul este introdus în vezica urinară,pacientul invitat să urineze . O radiografie va arăta orice îngustare a primei părți a uretrei. Aceste două proceduri pot fi efectuate împreună pentru a ajuta medicul să obțină o imagine completă a uretrei.

Uretroscopie . În timpul acestei proceduri, medicul dumneavoastră va introduce un tub subțire cu o cameră la capăt în uretra dumneavoastră. Acest lucru îi va ajuta să vadă orice stricturi.

Care sunt tratamentele pentru stricturile uretrale?

Tratamentele stricturii uretrale implică proceduri minore, intervenții chirurgicale deschise sau tratarea afecțiunilor subiacente, cum ar fi infecțiile tractului urinar sau o prostată mărită. Nu există medicamente pentru a trata stricturile uretrale.

Unele proceduri comune includ:

  • Dilatarea uretrei, o procedură de lărgire a uretrei
  • Uretrotomie, în care folosesc un laser și o lunetă pentru a îndepărta țesutul cicatricial
  • Reconstrucție uretrală, o intervenție chirurgicală deschisă pentru a îndepărta cicatricile și apoi a reconecta uretra
  • Uretroplastie, o intervenție chirurgicală pentru a reconstrui uretra cu țesut din penis sau scrot

Tratamentul va vindeca strictura uretrală?

Tratamentul stricturii uretrale ajută în general, dar strictura poate reveni, ceea ce înseamnă că veți avea nevoie de tratament din nou. Dacă aveți probleme cu urinarea sau alte simptome, asigurați-vă că discutați cu medicul dumneavoastră .

Cleveland Clinic: “Urethral Stricture in Men.”

Mayo Clinic: “Lichen sclerosus,” “Urethral stricture.”

Medscape: “Urethral Strictures in Males.”

Postgraduate Medical Journal: “Management of urethral strictures.”

University of Washington: “Urethral Stricture.”

Urology Care Foundation: “Urethral Stricture Disease.”