Testosteron scăzut și sănătatea ta

Scris de Matthew Hoffman, MD

Examinat medical de Sabrina Felson, MD la 07 februarie 2021

ÎN ACEST ARTICOL

Cercetătorii dezvăluie misterele modului în care nivelul scăzut de testosteron este legat de sănătatea generală a bărbaților. Pe parcurs, ei descoperă legături între nivelul scăzut de testosteron și alte afecțiuni de sănătate.

Diabetul, sindromul metabolic și obezitatea au fost toate legate de deficiența de testosteron. Nu se știe dacă testosteronul scăzut poate cauza aceste probleme de sănătate, iar înlocuirea testosteronului nu este leacul. Cu toate acestea, asocierile dintre nivelul scăzut de testosteron și alte afecțiuni medicale sunt interesante și merită aruncate o privire.

Testosteronul scăzut indică sănătate precară?

În ultimii ani, cercetătorii au observat legături generale între nivelul scăzut de testosteron și alte afecțiuni medicale. Un studiu a arătat că la 2.100 de bărbați cu vârsta peste 45 de ani, șansele de a avea testosteron scăzut au fost:

Experții nu sugerează că nivelul scăzut de testosteron cauzează aceste afecțiuni. De fapt, s-ar putea să fie invers. Adică, bărbații cu probleme medicale sau care au o sănătate generală precară ar putea dezvolta testosteron scăzut.

Cercetările privind relația dintre testosteronul scăzut și alte câteva afecțiuni de sănătate sunt în curs de desfășurare.

Diabet și testosteron scăzut

O legătură între diabet și testosteron scăzut este bine stabilită. Bărbații cu diabet zaharat au mai multe șanse să aibă testosteron scăzut. Și bărbații cu testosteron scăzut au mai multe șanse de a dezvolta mai târziu diabet. Testosteronul ajută țesuturile corpului să preia mai mult zahăr din sânge ca răspuns la insulină . Bărbații cu testosteron scăzut au mai des rezistență la insulină : au nevoie să producă mai multă insulină pentru a menține glicemia normală.

Jumătate dintre bărbații cu diabet au un nivel scăzut de testosteron, atunci când sunt testați aleatoriu. Oamenii de știință nu sunt siguri dacă diabetul cauzează un nivel scăzut de testosteron sau invers.

Obezitatea și testosteronul scăzut

Obezitatea și nivelul scăzut de testosteron sunt strâns legate. Bărbații obezi au mai multe șanse să aibă testosteron scăzut. Bărbații cu testosteron foarte scăzut au, de asemenea, mai multe șanse de a deveni obezi.

Celulele adipoase metabolizează testosteronul în estrogen , scăzând nivelul de testosteron. De asemenea, obezitatea reduce nivelul de globulină care leagă hormonii sexuali (SHBG), o proteină care transportă testosteronul în sânge . Mai puțin SHBG înseamnă mai puțin testosteron liber.

Pierderea în greutate prin exerciții fizice poate crește nivelul de testosteron.

 

Sindromul metabolic și testosteronul scăzut

Sindromul metabolic este numele unei afecțiuni care include prezența unor niveluri anormale de colesterol , hipertensiune arterială, obezitate în talie și glicemie crescută. Sindromul metabolic crește riscul de atacuri de cord și accident vascular cerebral.

Studiile arată că bărbații cu testosteron scăzut au mai multe șanse de a dezvolta sindrom metabolic. În studiile pe termen scurt, înlocuirea cu testosteron a îmbunătățit nivelul zahărului din sânge și obezitatea la bărbații cu testosteron scăzut. Cu toate acestea, terapia cu testosteron crește riscul de apariție a bolilor de inimă, așa că nu este utilizat pentru a trata sindromul metabolic.

Testosteronul și bolile de inimă

Testosteronul are efecte mixte asupra arterelor . Mulți experți cred că testosteronul contribuie la ratele mai mari de boli de inimă și hipertensiune arterială care tind să afecteze bărbații la vârste mai mici. Prin acest raționament, testosteronul crescut ar putea afecta inima .

Deficiența de testosteron este legată de rezistența la insulină , obezitate și diabet. Fiecare dintre aceste probleme crește riscul cardiovascular. Bărbații cu diabet și testosteron scăzut au, de asemenea, rate mai mari de ateroscleroză sau întărirea arterelor.

O anumită cantitate de testosteron poate fi necesară pentru arterele sănătoase, deoarece este transformat în estrogen , care protejează arterele de deteriorare. Până în prezent, niciun studiu nu arată că administrarea de testosteron protejează inima sau previne atacurile de cord .

Testosteronul și alte afecțiuni

Testosteronul scăzut există adesea cu alte afecțiuni medicale:

  • Depresie: Într-un studiu efectuat pe aproape 4.000 de bărbați cu vârsta peste 70 de ani, cei cu cele mai scăzute niveluri de testosteron au avut mai mult de două ori mai multe șanse de a fi depresivi. Această legătură a rămas chiar și după ce s-au luat în considerare vârsta, sănătatea generală, obezitatea și alte variabile.
  • Disfuncția erectilă (DE): Problemele cu erecția și libidoul (dorința sexuală) sunt simptome comune ale testosteronului scăzut. În timp ce majoritatea DE la bărbații în vârstă este cauzată de ateroscleroză, poate fi justificată o evaluare a nivelului scăzut de testosteron.

Opțiuni de tratament de înlocuire a testosteronului

Întrebarea care rămâne este dacă testosteronul scăzut cauzează sau agravează probleme medicale precum diabetul? Sau oamenii care dezvoltă diabet sau alte probleme de sănătate pur și simplu au mai multe șanse să aibă și un nivel scăzut de testosteron?

Sunt în curs de desfășurare studii pentru a răspunde la aceste întrebări, dar vor trece ani de zile până când vom cunoaște rezultatele. Între timp, amintiți-vă că înlocuirea testosteronului nu s-a dovedit în mod concludent că îmbunătățește orice stare de sănătate, în afară de deficitul de testosteron și simptomele acesteia. Pentru bărbații cu niveluri scăzute de testosteron, măsurate printr-un test de sânge, care prezintă și simptome de testosteron scăzut, decizia de a lua înlocuirea cu testosteron trebuie luată cu medicul dumneavoastră.

Terapia de înlocuire a testosteronului (TRT) trebuie utilizată numai pentru bărbații cu testosteron scăzut pentru disfuncție erectilă/libido scăzut. De asemenea, este indicat pentru misiunile transgender Femeie>Bărbat.

Afișați surse

© 2021 WebMD, LLC. Toate drepturile rezervate.

Mulligan, T. International Journal of Clinical Practice, 2006; vol 60: pp 762-769.

WebMD Health News: “Low Testosterone Tied to Poor Health.”

Karen Herbst, MD, PhD, assistant professor in medicine, University of California, San Diego.

Medscape: “Low Testosterone Levels Linked With Higher Risk for Depression.”

WebMD Medical Reference: “Atherosclerosis and Erectile Dysfunction.”

Grossmann, M. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2008; vol 93: pp 1834-40.

Kapoor, D. Drugs & Aging, 2008; vol 25: pp 357-69.

Kupelian, V. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2006; vol 91: pp 843-50.

Spark, R. Current Urology Reports, 2007; vol 8: pp 467-471.

Fukui, M. Current Diabetes Reviews, 2007; vol 3: pp 25-31.

Fukui, M. Diabetes Care, 2003; vol 26: pp 1869-1873.

Bhasin, S. Diabetes Care, 2003; vol 26: pp 1929-1931.

Grundy, S. Circulation, 2004; vol 109: pp 433-438.

Bhasin, S. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, 2006; vol 91: pp 1995-2010.

U.S. Food and Administration Administration: “Testosterone Information.”