Ce trebuie să știți despre cateterismul intermitent

Scrisă de colaboratorii editoriali WebMD

Evaluat medical de Dan Brennan, MD la 11 iunie 2021

ÎN ACEST ARTICOL

Cateterismul intermitent este o tehnică medicală folosită pentru a ajuta la golirea vezicii urinare. Un cateter este trecut printr-un canal chirurgical din piele către vezică, după care vezica este golită.

De ce este posibil să aveți nevoie de cateterism intermitent?

Cateterismul intermitent este utilizat dacă aveți retenție urinară – unde vă este dificil să vă goliți singur vezica urinară.

Retenția urinară este împărțită în retenție acută și cronică și poate fi cauzată de mulți factori precum inflamația, infecția, afecțiunile neurologice, agenții farmacologici și obstrucția fizică a vezicii urinare.

Infecții și probleme inflamatorii. Una dintre numeroasele cauze inflamatorii ale retenției urinare este prostatita acută – inflamația glandei prostatei. În această afecțiune, prostata devine mărită și apasă pe uretra, blocând-o. Prostatita acută poate fi cauzată de diferiți agenți infecțioși, inclusiv bacterii gram-negative precum E. coli sau speciile  Proteus . 

O altă cauză inflamatorie a retenției urinare este uretrita – inflamația uretrei cauzată de o infecție a tractului urinar (ITU) sau o infecție cu transmitere sexuală (ITS). O ITU sau o ITS poate provoca edem uretral – adică umflare – și, astfel, poate duce la retenție urinară. La femei, edemul uretral poate fi cauzat de inflamația vaginului sau a vulvei – numită vulvovaginită – din cauza infecției.

Probleme neurologice. Controlul funcției urinare este mediat de activitatea dintre sistemul nervos central și nervii somatici ai sistemului urinar. Deci, orice întrerupere neurologică poate provoca și retenție urinară.

De exemplu, persoanele cu AVC suferă adesea de retenție urinară, deoarece mușchii vezicii urinare (detrusor) nu pot răspunde la stimulii din sistemul lor nervos. Persoanele cu diabet pot avea, de asemenea, retenție urinară cauzată de neuropatia periferică diabetică . Scleroza multiplă și trauma sau compresia măduvei spinării pot provoca, de asemenea, retenție urinară. 

Probleme farmacologice. Orice medicament sau agent care scade contractia musculara a vezicii urinare poate duce la retentie urinara. Multe medicamente farmacologice, cum ar fi cele cu proprietăți anticolinergice, pot provoca slăbiciune la contracția mușchilor vezicii urinare.

Alte probleme. Alte cauze ale retenției urinare includ traumatisme, sarcină și complicații postoperatorii. Traumele precum leziuni ale uretrei, penisului sau vezicii urinare pot duce, de asemenea, la retenție urinară. Persoanele cu fracturi pelvine pot avea, de asemenea, tulburări uretrale.

LEGATE DE

Retenția urinară asociată sarcinii poate fi cauzată de un uter retroversat impactat – uterul se curbează înapoi și obstrucționează deschiderea uretrei. Retenția urinară poate, de asemenea, după o cezariana sau travaliu prelungit în timpul nașterii. 

Complicațiile postoperatorii care cauzează retenție urinară includ consumul de opioide, traumatisme chirurgicale sau supradistensia vezicii urinare (unde mușchii vezicii urinare se întind până când sunt afectați). De exemplu, după intervenția chirurgicală a rectului, mulți pacienți prezintă retenție urinară cauzată adesea de dilatarea abdomenului sau dilatarea rectului.

După identificarea cauzei retenției urinare, medicul dumneavoastră vă va recomanda fie să faceți cateterism intermitent, fie vă va prescrie alte intervenții medicale, cum ar fi utilizarea blocanților alfa-adrenergici.

Cateterismul pe termen lung versus cateterismul intermitent

Cateterizarea intermitentă este un proces pe termen scurt – în care cateterul este îndepărtat după fiecare utilizare. În schimb, într-un cateterism pe termen lung, nu este nevoie să înlocuiți continuu cateterul după fiecare utilizare.

Chiar dacă ambele tehnici au beneficii și riscuri, un cateter permanent utilizat pentru cateterismul pe termen lung crește șansele de a face infecții, și anume infecții ale tractului urinar asociat cateterului (CAUTI). Cu toate acestea, cateterismul intermitent reduce foarte mult acest risc.

Întreținerea cateterului

Traumele de cateterism și CAUTI sunt cele mai frecvente complicații ale cateterismului intermitent, care pot duce la nemulțumirea rezultatelor. Oamenii de știință au încercat să dezvolte materiale mai inovatoare pentru cateter care reduc riscul acestor complicații.

De exemplu, cateterele de unică folosință din PVC neacoperite reduc șansele de infecție în timpul cateterizării, în timp ce cateterele de unică folosință acoperite asigură lubrifiere, ceea ce mărește ușurința introducerii. Pentru cateterele reutilizabile, este necesar un pas suplimentar de întreținere de curățare pentru a reduce riscurile de infecție. Aceste catetere pot fi curățate și dezinfectate folosind apă și săpun simplu și sterilizate prin gătirea cu microunde sau prin fierbere.

Afișați surse

© 2020 WebMD, LLC.

American Family PhysicianUrinary retention in adults: diagnosis and initial management.

Cochrane Database of Systematic Reviews: Intermittent catheterisation for long-term bladder management. 

Medical ClinicsUrologic emergencies.