Regimul alimentar al pacientului cu litiaza de oxalat de calciu: cat mai multe legume/fructe bogate in fibre, cat mai putine proteine de origine animala.

Consumul de lichide este esential!

Lichide recomandate APE alcaline, bicarbonatate, sarace in calciu si sodiu, CEAIURI de plante (coada calului, cozi de cirese, ceapa & miere de albine, macese, muguri de fag, matase de porumb, ceaiuri diuretice din plante), SUCURI DE FRUCTE sau LEGUME, BORS CRUD, SIFON, COMPOTURI. Ultima portie la culcare. Ape minerale plate. Se recomanda alternativ diversele lichide!
Legume si fructe indicate Rosii, sfecla rosie, salata, varza, telina, conopida, ridichi, ceapa, fasole verde in stare proaspata. Cura de pepene rosu este obligatorie (cu exceptia diabeticilor care consuma fructe dulci cantarite). ATENTIE LA FRUCTELE FOARTE DULCI: pere, struguri, banane. A se consuma cat mai multe citrice (lamai, portocale – pentru aportul natural de citrati, NU grapefruit). Se recomanda cantitatea minima de 36g de fibre vegetale pe zi!
Alimente permise Paine alba si paste fainoase in cantitate limitata; lapte, branzeturi nefermentate in cantitate normala zilnica, CARNE SLABA IN CANTITATE LIMITATA (admisa de 5 ori/saptamana, 1g/kg corp/zi, doar la o singura masa/zi). Grasimi si dulciuri in cantitate redusa (deserturi de gelatina, jeleuri, dulciuri cu albus). Aport normal de calciu cu un regim echilibrat ce aduce aproximativ 500 mg de calciu in fiecare zi, iar restul pana la 800 mg pot fi aduse din produsele lactate, de ex: 125 ml lapte integral + 125 ml iaurt au un aport de 300 mg calciu. Oua sub forma de preparate, dar nu mai mult de 4-5/saptamana

 

Restrictii alimentare pentru pacientul litiazic:

  • Sare
  • Carne (porc, peste, pui, sau preparate din carne) la maxim 150 g pe zi!
  • Spanac, ciocolata, ceai negru, cacao si chiar nuci, alune sau migdale
  • Grasimi
  • Dulciuri rafinate
  • Calciu in exces

Atentie! Daca trebuie luate preparate din calciu (din diverse motive: osteoporoza, etc.) acestea se vor lua la masa, nu intre mese!

Bauturi interzise: bauturile alcoolice, limonada cu zahar sau bauturile asa zise de fructe (produse industriale, mai ales cele in cutii de carton, cu un continut crescut de oxalat)