Calculii se dezvolta de doua ori mai frecvent la barbate decat la femei. La barbate, incidenta maxima este in jurul varstei de 30 de ani, iar la femei se inregistreaza o distributie, pe varste, cu varfuri la 35 si la 55 de ani.

Litiaza recidiveaza: CONTROLEAZA-TE PERIODIC!

 

NICIUN MEDICAMENT NU POATE INLOCUI CURA DE LICHIDE!

NU CONSUMATI LICHIDE IN COLICA! REGIM IGIENO-DIETETIC BOGAT IN FIBRE!

 

Consumul de lichide este esential!

 

    Consumati zilnic minim 2,5l de lichide – in primul rand apa minerala plata (PH=7,48), ceaiuri diuretice: Frunze de merisor, maces, mugur de fag, cozi de cirese, ceai diuretic, frunze de mesteacan, muguri de pin, matase de porumb, cura de lamai, ceai de ceapa sau 2 lingurite de tinctura de ceapa cu miere de albine (seara la culcare)

 

Alimente permise

(lipsite de purine)

paine alba, orez, unt, lapte, branzeturi, ulei, zahar, miere. Este permis consumul a 100gr carne/zi, la o singura masa!!
Legume si fructe indicate ceapa, rosii, morcov, respective caise, piersici, mere, prune, pere, struguri, alune, nuci.
Lichide recomandate Apa cu un pH alcalin si continut scazut de sodiu.
Alimente interzise

(bogate in purine)

Protein de origine animala [ orice tip de carne, dar mai ales de vanat, pui, vitel, miel purcel, mezeluri, viscere ( ficat, rinichi, maduvioare, creier), peste, ciocolata, cacao, spanac, fasole, mazare, linte, stevie, conopida, ciuperci, sosuri de carne, supe de carne, oua, branzeturi maturate
Bauturi interzise Bauturi alcoolice (in special bere), vinuri taninoase, ness, cafea in exces ( maim ult de 2 cesti/zi)
In cura de slabire sunt interzise Costita, sunca grasa, dulciurile de orice fel, paine alba, alune, nuci, condiment, unt, grasimi.

 

In cazul in care suferiti de litiaza urica asociata sindromului metabolic sunteti predispusi la o scadere anormala a pH-ului urinar. Ghidurile de specialitate recomanda flosirea citratilor in acest caz pentru normalizarea pH-ului urinar. Utilizarea citratilor in doza care mentine pH-ul urinar intre 6,8 si 7 s-a dovedit eficace, practice avand loc ,,topirea’’ calculilor in mediul alcalin creat. Pentru prevenirea recidivei litiazice, frecvent intalnita la acest tip, folosirea citratilor ajuta la mentinerea unui pH urinar de 6,2-6,5.