Cum influenteaza regimul alimentar simptomatologia de tract urinar inferior

Ultimele cerecetari indica faptul ca o dieta echilibrata hipocalorica si cu continut scazut in grasimi impreuna cu activitatea fizica, poate determina scaderea posibilitatii aparitiei simptomatologiei de tract urinar inferior si/sau a hipertrofiei benigne de prostata (HBP) atunci cand ne raportam la un individ normoponderal.

Cu toate acestea asocierea dintre dieta, alegerile individuale ale componentelor nutritive si simptomatologia de tract urinar inferior variaza, astfel de asocieri fiind inca in studiu.

Aportul hidric este asociat cu cresterea frecventei si a imperiozitatii mictionale, atat la femei cat si la barbati, insa bidirectionala. Datele actuale sustin scaderea aportului hidric pentru controlul imperiozitatii mictionale. Avand in vedere riscul unei potentiale stari de deshidratare, se recomanda reducerea cu 25% a cantitatii de lichide, in conditiile in care se asigura aportul zilnic a 1L de lichide. Relatia dintre incontinenta urinara, nocturie si aportul de lichide este si mai putin concludent.

De asemenea, studiile privind asocierea dintre cafeina, HBP si nocturie ofera date discrepante. Cafeina determina c`resterea frecventei mictionale si aparitia imperiozitatii la femei si barbati, astfel limitarea aportului de cafeina poate avea ca efect diminuarea unei astfel de simptomatologii. Rezultatele contradictorii privind aportul de cafeina si aparitia fenomenelor de incontinenta urinara si a subtipurilor acesteia sugereaza faptul ca asocierea directa este slaba.

Consumul moderat de alcool la barbati este asociat cu o scadere a riscului de aparitie a HBP si a indicatiei chirurgicale, cat si o diminuare a simptomatologiei de tract urinar inferior, comparativ cu indivizii ce nu consuma alcool. Cu toate acestea, consumul excesiv de alcool peste limita recomandata de catre OMS este asociata cu inrautatirea simptomatologiei de tract urinar inferior la barbati. Aceste date sunt in concordanta cu recomandarile US Department of Health and Human Services referitor la consumul de alcool de catre barbati (2 pahare de vin sau 50 ml de tarie /maximum pe zi). Pe de alta parte, nu a fost gasita nicio corelatie privind abstinenta alcoolica la femei si scaderea riscului de aparitie a incontinentei urinare si a simptomatologiei de tract urinar inferior.

Si in ceea ce priveste fumatul nu s-a putut stabili o legatura directa cu aparitia incontinentei urinare. Intr-adevar, date mixte cu evidenta scazuta, au fost gasite in ceea ce priveste aparitia simptomatologiei de tract urinar inferior si fumatul. O asociere pozitiva bazata pe o evidenta limitata s-a putut observa in cazul asocierii fumatului si aparitia polakiuriei la femei.

Bibliografie: Evidence of the Impact of Diet, Fluid Intacke, Caffeine, Alcohol and Tabacco on Lower Urinary Tract Symptoms: A Systematic Review – The Journal of Urology, Vol 198, Number 5, November 2017