Orhialgia cronică este definită ca o durere testiculară constantă, unilaterală sau bilaterală, care durează peste 3 luni si care interferează semnificativ cu activitățile zilnice ale pacientului. Exista un impact semnificativ al morbidității datorită interferenței cu viața socială și cea psihica, dar și implicațiilor financiare.

Orhialgia cronică poate necesita tratament multidisciplinar (urolog, psiholog, medic specializat in terapia durerii) în cazuri selectate.

Durerea testiculară ar putea fi clasificata în funcție de originea anatomică: epididim, testicul, cordon spermatic sau/si scrotul. Cauzele ar putea fi inflamatorii, infecțioase, neoplazii, traumatisme, iatrogene, extragenitale (radiculite, sindrom de colon iritabil) sau idiopatice.

EXAMEN OBIECTIV

Examinarea penisului: Examinarea penisului pentru semne de infecție sau alte anomalii.

Examinarea scrotului: testicul, epididim, cordon spermatic: Simțiți-vă fiecare testicul pentru a vă asigura că a coborât în ​​mod corespunzător in scrot, precum și pentru crestere de volum a continutului scrotal, identificarea zonelor de sensibilitate, dacă este cazul.

Întoarce capul și tuseste: Despre ce e vorba? Se creează o presiune în abdomen, care ajută la diagnosticul de hernie inghinală.

Trage aer in piept si mimeaza un expir cu glota inchisa.Se numește manevra Valsalva și creste presiunea in abdomen si implicit in venele scrotale ,care apar ca niste ectazii venoase la nivelul bursei scrotale, mai frecvent pe stanga, simptomatologie semnificativa pentru varicocel.

Reflex cremasterian: Medicul va atinge coapsa interioară pentru a provoca reflexul cremaster (muschiul care trage în sus testiculele atunci când ajung la rece), asigurați-vă că funcționează corect.

Examinarea abdominala: este examinat abdomenul inferior pentru semne de hernie inghinală și alte probleme abdominale.

Examenul rectal: Medicul poate efectua, de asemenea, un examen rectal pentru a identifica posibile probleme cu prostata sau tractul gastro-intestinal inferior.

Analiza urinei: O probă de urină este adesea colectata pentru depistarea infecțiilor tractului urinar și cu transmitere sexuală. Dacă există sânge/sau NU în urină.

Imagistică: În funcție de rezultatul examenului fizic, medicul poate solicita urmarirea imagistica pentru a obține imagini ale structurilor interne ale testiculului sau abdomenului. În mod obișnuit investigatiile recomandate sunt:

 • Ecografia scrotala;
 • Ecografie abdominala;
 • Ecografia transrectala;
 • RMN coloana.abdomen.pelvis.

TRATAMENT

 • Suspensie scrotala (suspensor).
 • Medicamente:
 1. Antibiotice;
 2. Anti – inflamatoare;
 3. Alfa blocante;
 4. Antalgezice;
 5. Antidepresivele.

BLOCADA NERVOASA

 • Tatament chirurgical al varicocelului, herniei, hidrocelului!
 • Reversarea vasectomiei;
 • Exereza chirurgicala a maselor testiculare;
 • Denervare de cordon spermatic;
 • Indepărtarea testiculului!