FACTORI CARE MODIFICA PSA-ul

O creștere a nivelului de PSA a fost raportată după ejaculare. La 67% dintre bărbații cu vârsta peste 50 de ani care au fost testați, nivelurile PSA au arătat o creștere medie de 41% (0,8 ng/ml) la 1 oră după ejaculare.

După ejaculare, nivelurile de PSA au fost raportate pentru a reveni la nivelurile lor inițiale în termen de 48 de ore, în timp ce fPSA revine la bază la 6 ore .

În prostatita acută, care produce creșteri mari ale PSA, revenirea la valoarea inițială depinde de rezoluția infecției, care poate dura 6-8 săptămâni sau mai mult.

După retenție urinara, nivelurile de PSA scad cu 50% în 24-48 de ore.

Tuseul rectal(TR) creste nivelul seric al PSA-ului;tetarea PSA-ului sa se faca la cel putin 1 saptamana dupa TR.

 

Factori farmacologici care modifica PSA

Finasteridă și dutasteridă, inhibitori de 5-alfa reductaza care sunt frecvent prescrise pentru tratamentul HBP, pot produce o scădere de 50% a PSA (tPSA) în termen de 6 luni de tratament. Această modificare fluctuează pe scară largă, variind de la o scădere de 80% la o creștere de 20%. După 3-4 luni de tratament, se poate obține o altă măsurare PSA pentru a stabili o nouă bază.

Nivelurile de PSA liber (fPSA) nu sunt afectate de finasteridă sau dutasteridă. Densitatea PSA (PSAD- adică tPSA împărțită la volumul prostatei) este afectată de medicamente 5-alfa reductaza, deoarece regiunea majoră producătoare de PSA a prostatei este redusă în volum.

Alfa 1-adrenergici antagoniști, care sunt frecvent utilizate pentru a trata simptomele de BPH, nu modifica nivelul de PSA, nici nu produse pe bază de plante, cum ar fi saw palmetto.

Orice medicamente care modifica nivelul de testosteron poate afecta nivelul seric PSA. Utilizarea de hormon luteinizant  (LHRH) agoniști și antagoniști pentru a opri producția de testosteron de testicule este o piatră de temelie în tratamentul cancerului de prostată. Această manipulare produce o reducere profundă a nivelurilor de PSA, de obicei făcându-le nedetectabile. Creșterea nivelului de testosteron poate crește nivelul de PSA, dar nu în aceeași măsură ca reducerea producției de testosteron.

Boala prostatică necanceroasă și manipularea urologică

Creșterea nivelului de PSA a fost demonstrat în prostatita acuta, prostatita sub clinica sau cronica, și retenție urinară.  [1]

Nu apare nicio schimbare semnificativă la nivelul PSA după o examinare rectală digitală (DRE), dar un masaj viguros al prostatei poate produce o creștere de 2 ori pe termen scurt.

Cistoscopia, cateterizarea uretrală și ecografia transrectală (TRUS) a prostatei nu tind să ridice nivelul PSA.

Biopsia prostatei ridică nivelul PSA cu o mediană de 7,9 ng/ml (de 6,5 ori valoarea de bază) în decurs de 5 minute după biopsie, iar acest nivel persistă timp de 24 de ore.

Timpul necesar pentru ca PSA să revină la nivelurile de bază depinde de evenimentul precipitat și de timpul de înjumătățire (2,2-3,2 zile). După o biopsie, pot trece 2 până la 4 săptămâni înainte ca PSA să revină la nivelul inițial. Dacă apare o infecție ca urmare a biopsiei, revenirea la nivelurile de bază poate dura mai mult.

 

 

 

Rasă și vârstă

Incidența cancerului de prostată este mai mare la bărbații de culoare decât la bărbații albi.  [3, 4]

Nivelurile de PSA tind să crească odată cu vârsta; această creștere este legată de volumul prostatei.(5)

  1. Nadler RB, Humphrey PA, Smith DS, et al. Effect of inflammation and benign prostatic hyperplasia on elevated serum prostate specific antigen levels. J Urol. 1995 Aug. 154(2 Pt 1):407-13. [QxMD MEDLINE Link].
  2. Carter HB, Pearson JD, Metter EJ. Longitudinal evaluation of prostate-specific antigen levels in men with and without prostate disease. JAMA. 1992 Apr 22-29. 267(16):2215-20. [QxMD MEDLINE Link].
  3. Taksler GB, Keating NL, Cutler DM. Explaining racial differences in prostate cancer mortality. Cancer. 2012 Jan 13. [QxMD MEDLINE Link].
  4. Gorday W, Sadrzadeh H, de Koning L, Naugler C. Association of sociodemographic factors and prostate-specific antigen (PSA) testing. Clin Biochem. 2014 Aug 14. [QxMD MEDLINE Link].
    • JW, Connelly RR, Mooneyhan RM. Racial differences in tumor volume and prostate specific antigen among radical prostatectomy patients. J Urol. 1999 Aug. 162(2):394- [QxMD MEDLINE Link]
    • Haythorn MR, Ablin RJ. Prostate-specific antigen testing across the spectrum of prostate cancer. Biomark Med. 2011 Aug. 5(4):515-26. [QxMD MEDLINE Link].
    • Oesterling JE, Rice DC, Glenski WJ. Effect of cystoscopy, prostate biopsy, and transurethral resection of prostate on serum prostate-specific antigen concentration. Urology. 1993 Sep. 42(3):276-82. [QxMD MEDLINE Link].