1. ALIMENTE PERMISE FARA CANTAR (nu infuenteaza glicemia major)
  • Carne maxim 300-400 g/zi:
    • slaba (rasol/gratar): pasare fara piele si grasime (gaina,pui,curcan), vaca, vitel (mai rar); NU porc, miel, rata, gasca
    • sunca vita, pui, curcan (consum moderat); NU organe, piftie, alte mezeluri (fara prajeli, afumaturi
  • Peste (alb) maxim 400 g/zi: rasol/gratar, proaspat/congelat
  • Branzeturi maxim 300 g/zi: telemea capra, vaca desarata in 2-3 ape sau nesarata; NU smantana, branza topita, cascaval, branza burduf, telemea oaie, unt, untura, seu
  • Grasimi: ulei 20-30 ml/zi, margarina – consum moderat
  • Oua 1-2/saptamana, fierte sau posate
  • Legume 400-1000 g/zi (in ciorbe cu/fara carne, inabusite nu calite, salate acrite cu lamiae sau otet de mere):
    • varza alba/rosie/bruxelles, broccoli, ciuperci, conopida, gulie, spanac, dovlecel, fasole verde, bame, sparanghel, salata, vinete, rosii, laptuci, ardei gras, castraveti
    • morcov, telina, pastarnac, patrunjel radacina – cate o bucata mica la o ciorba; daca se pun cartofi in ciorba, se fierb separate si se scad din cantitatea permisa zilnic
    • o ceapa potrivita/zi, 2-3 catei de usturoi/zi – partea verde de la ceapa si usturoi este permisa in orice cantitate
    • gogosar, ardei capia 1-2 bucati/zi
  1. ALIMENTE PERMISE CU CANTAR (cresc glicemia)
  • 4% HC 500 ml/zi: lapte/iaurt/lapte batut/sana degresate (<2% grasime) sau 250 g cas/branza de vaci dietetica si 250 g lapte/iaurt/zi ( de ex: 250 g la micul dejun si 250 g la culcare)
  • 10% HC 300 g/zi : fructe proaspete: mere cretesti, fragi, capsuni, zmeura, mandarine, visine, caise, cirese timpurii de mai, peremici verzi, portocale, gutui, piersici (nu foarte coapte), kiwi; 150 g/portie, intre mesele principale, 2 portii/zi; ca varianta in loc de fruct, salata de morcovi si/sau sfecla rosie sau gogosar cu cas
  • 20% HC 150g/zi ( cantarite fierte): cartofi natur, orez brun, gris, paste fainoase dure, mazare uscata, fasole boabe (doar rar, la pranz, cu carne slaba, salata, dupa ciorba, fara paine)
  • 50% HC: –  paine 40-60 g/portie (2-3 felii subtiri), dimineata si la pranz (preferabil graham, intermediara)
    • mamaliga pripita la pranz, de patru ori maim ult ca painea
    • seara, de droit, a se Evita fainoasele
  • ocazional : – nuci, alune – 5-10 bucati
    • alcool – vin alb sec 150 ml
    • ceai, cafea neagra indulcita cu zaharina (max 8tb/zi) sau sorbitol (Diamant)
  1. ALIMENTE INTERZISE (cresc periculos glicemia)

Biscuiti, zahar, ciocolata, prajituri, bomboane, dulceturi, halva, rahat, inghetata, bere, vin dulce, must, sirop, struguri, prune, mere golden/ionatan, miere, cozonac, banana, curmale, stafide, smochine, coliva, pere pergamute, cirese de iunie, bauturi racoritoare cu zahar/light, covrigi din comert

  1. ECHIVALENTE: 10 g HC (glucide): – 100 g fructe = 50 g cartofi = 100 g morcovi = 100 g sfecla rosie
    • 20 g paine = 250 ml lapte = 80 g mamaliga pripita