16 aprilie 2024 Scris de Matt McMillen
- Ce este prostata?
- Ce face prostata?
- Ce cauzează mărirea prostatei?
- Cine ar putea avea o prostată mărită?
Ce este prostata?
Ce face prostata?
Prostata este o glandă care face parte din sistemul reproducător masculin. Ar trebui să aibă aproximativ forma și dimensiunea unei nuci. Se situează sub vezica urinară și în fața rectului. Înconjoară o parte a uretrei, tubul din penis care transportă urina din vezică. Prostata ajută la producerea unei părți din lichidul seminal, care transportă spermatozoizii din testiculele atunci când ejaculați.
Ce cauzează mărirea prostatei?
Dacă aveți o prostată, aproape sigur se va mări odată cu vârsta. Nu este clar de ce se întâmplă, dar poate fi legat de scăderea testosteronului, hormonul sexual masculin, pe măsură ce îmbătrânești. Această mărire este o afecțiune numită hiperplazie benignă de prostată (HBP). Cuvântul cheie este benign. HBP nu are nimic de-a face cu cancerul și nu crește riscul de cancer. Dar poate face mai dificil să urinați și să ejaculați. De ce? Pe măsură ce prostata crește, apasă pe uretră. Acest lucru interferează cu fluxul de urină și eliberarea de ejaculat în timpul orgasmului.
Prostata mărită și îmbătrânirea
Prostata dumneavoastră va începe probabil să devină mai mare în jurul vârstei de 25 de ani. Simptomele de obicei nu încep înainte de vârsta de 40 de ani. Până la vârsta de 60 de ani, aveți 50% șanse de dezvoltare a HBP. Acastă cifrăr crește la 90% până la 80 de ani.
Este periculoasă o prostată mărită? Poate fi. Dacă uretra devine complet blocată, nu vei putea urina. Acest lucru se poate întâmpla brusc și este o urgență medicală. Fără tratament prompt, rinichii dumneavoastră pot fi afectați. Alte complicații grave ale HBP includ:
- Infecții ale tractului urinar
- Pietre vezicale
- Leziuni ale vezicii urinare
- Sânge în urină
- problemele sexuale
Cine ar putea avea o prostată mărită?
Vârsta și antecedentele familiale de HBP sunt două lucruri care cresc șansele de a face HBP. Câteva statistici :
- Aproximativ 8 din 10 persoane dezvoltă în cele din urmă o prostată mărită.
- Aproximativ 90% dintre bărbații cu vârsta peste 80 de ani vor avea simptome de HBP.
- Aproximativ 30% dintre bărbați își vor găsi simptomele deranjante.
Simptome de prostată mărită
Dacă aveți probleme cu urinarea sau trebuie să mergeți des, mai ales noaptea, acestea ar putea indica faptul că aveți o prostată mărită. Alte semne și simptome includ:
- Vezica urinară nu se golește complet după ce urinezi.
- Simți nevoia să mergi brusc, fără senzație de acumulare.
- Puteți opri și începe de mai multe ori urinarea
- Trebuie să vă încordați pentru a porni urinarea.
Este important să vă consultați medicul dacă aveți simptome precoce de HBP. Deși rar, poate duce la probleme grave, cum ar fi afectarea rinichilor sau a vezicii urinare. HBP este diferită pentru fiecare persoană. De fapt, unii oameni cu prostată mare au puține, dacă există, simptome.
Tratament pentru prostată mărită
Modul în care medicul dumneavoastră vă gestionează starea depinde de detaliile cazului dumneavoastră — vârsta dumneavoastră, cât de multe probleme vă provoacă și multe altele. Tratamentele pot include:
Supraveghere . Dacă aveți o prostată mărită, dar nu sunteți deranjat de simptome, vi se poate recomanda doar să faceți un control anual, care ar putea include o varietate de teste.
Schimbări ale stilului de viață. Aceasta include reducerea cantității de băuturi pe timp de noapte și înainte de culcare, în special băuturile cu alcool sau cofeină. Medicamente.
Tratamentele obișnuite pentru BPH sunt alfa-blocantele, care ameliorează simptomele HBP și ceea ce se numește inhibitori de 5-alfa reductază sau 5-ARI, care ajută la micșorarea prostatei. Mulți oameni cu prostată mărită le iau împreună. FDA cere acum ca etichetele 5-ARI să includă un avertisment că acestea pot fi legate de o șansă crescută de apariție a unei forme grave de cancer de prostată. Aceste medicamente sunt dutasterida (Avodart) și finasterida (Propecia și Proscar). Pastila combinată DUODART conține, de asemenea, dutasterid ca unul dintre ingredientele sale.
Chirurgie.
Dacă aveți simptome severe și alte tratamente nu au ajutat, este posibil să trebuiască să apelați la o intervenție chirurgicală. Discutați cu medicul dumneavoastră despre posibilele riscuri și rezultate.
Teste de prostată :Medicul dumneavoastră poate folosi o varietate de teste pentru a verifica starea prostatei dumneavoastră. Câteva dintre ele includ: Examen digital rectal. Medicul dumneavoastră pune o mănușă și introduce ușor un deget în rect pentru a verifica dimensiunea, forma și fermitatea prostatei, precum și pentru depistarea nodulilor.
Testul antigenului specific prostatic (PSA). Acest test de sânge verifică cantitatea de proteină numită PSA, care este produsă de celulele prostatei. Niveluri mai mari pot fi un semn de cancer. În sine, ele nu sunt dovada că aveți cancer de prostată. Niveluri mai mari ar putea indica, de asemenea, o prostată mărită sau prostatita. Dar este posibil să aveți niveluri scăzute de PSA, în ciuda faptului că aveți cancer de prostată. Dacă alegeți să faceți acest test, medicul dumneavoastră va discuta ce înseamnă rezultatele dumneavoastră.
Biopsie de prostată. Dacă aveți niveluri ridicate de PSA sau alte motive pentru a suspecta cancer de prostată, medicul dumneavoastră vă poate sugera o biopsie. Aceasta implică prelevarea de mostre de țesut din prostată, care sunt analizate pentru a afla dacă aveți cancer.
La pachet:
Dacă aveți o prostată, așteptați-vă că aceasta va crește începând cu vârsta de 25 de ani, o afecțiune comună numită hiperplazie benignă de prostată sau HBP. Acest lucru poate provoca simptome pe care ar trebui să le discutați cu medicul dumneavoastră. Tratamentul poate ajuta. Rețineți că a avea HBP nu înseamnă că aveți cancer de prostată sau un risc mai mare de cancer de prostată. Cele două nu sunt legate. Prostatita este o afecțiune separată care îți afectează prostata și provoacă simptome neplăcute. Tratamentul o poate vindeca.
Întrebări frecvente despre prostată:
Poți avea o erecție fără prostată? Adesea, răspunsul este da. Dacă vi s-a îndepărtat prostata ca parte a tratamentului pentru cancerul de prostată, capacitatea dumneavoastră de a avea o erecție ar putea reveni în decurs de o lună de la operație. Cu toate acestea, timpul se poate întinde până la un an sau mai mult. De asemenea, dacă ați avut probleme cu o erecție înainte de îndepărtarea prostatei, o veți avea în continuare după operație. Dacă nu puteți obține o erecție pe cont propriu, discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile dvs., cum ar fi medicamentele, implanturile peniane și pompele. • Legătura dintre HBP și problemele sexuale .
Se poate vindeca o prostată mărită? Nu. Aceasta este o afecțiune cronică care se agravează adesea în timp. Cu toate acestea, medicamentele și procedurile vă pot ușura simptomele, vă pot opri creșterea prostatei și chiar o pot micșora. Cum poți masa prostata? Puteți face acest lucru introducând un deget în anus până când ajunge la prostată. Apăsați ușor și masați-vă prostata. Nu are niciun beneficiu medical. Cu toate acestea, poate fi stimulant sexual, fie singur, fie cu un partener. Folosiți o mulțime de lubrifiant pentru a evita rănirea. Cum poți evita cancerul de prostată? Din păcate, nimic nu poate garanta protecția împotriva cancerului de prostată. Cu toate acestea, Societatea Americană de Cancer recomandă menținerea unei greutăți sănătoase, exerciții fizice regulate și o dietă sănătoasă care se concentrează pe fructe, legume și cereale integrale, limitând în același timp carnea procesată, carnea roșie, băuturile dulci și alimentele foarte procesate. De asemenea, luați în considerare limitarea calciului, atât sub formă de supliment, cât și în dieta dumneavoastră. Mai multe studii au legat aportul ridicat de lactate și calciu cu un risc crescut de cancer de prostată.
Institutul Național al Cancerului: „Cancerul de prostată”. UrologyHealth.org:
BIBLIOGRAFIE
U.S. Food & Drug Administration website.
National Cancer Institute: “Prostate Cancer.”
UrologyHealth.org: “Adult Conditions: Prostate,” “BPH Treatment.”
Urological Science Research Foundation.
American Cancer Society: “Detailed Guide: Prostate Cancer,” “Can Prostate Cancer Be Prevented?”
U.S. Preventive Services Task Force.
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases: “Prostate Enlargement (Benign Prostatic Hyperplasia),” “Prostatitis: Inflammation of the Prostate.”
Cleveland Clinic: “Benign Prostatic Hyperplasia,” “Prostatitis,” “What Is a Prostate Massage and Are There Benefits?”
Mayo Clinic: “Prostatitis.”
UCLA Health: “Dealing with Erectile Dysfunction.”