Recent, a fost găsită o legătură foarte interesantă între transplantul de microbiotă fecală (FMT) și ITU recurentă (infecția tractului urinar), confirmând în continuare axa microbiota intestinală-ITU și dezvăluind o nouă opțiune potențială de tratament pentru boală.

Tariq şi colab. au raportat o frecvență redusă a ITU după FMT pentru tratamentul infecției recurente cu Clostridioides difficile (rCDI) [1].

Studiul a remarcat un profil îmbunătățit de susceptibilitate antimicrobiană în izolatele microbiene din probele de urină după FMT, sugerând decolonizarea intestinală a organismelor rezistente la multidrog în favoarea microbilor mai puțin patogeni și comensali [1].

Mai multe rapoarte de caz au confirmat efectele benefice ale TMF pentru pacienții cu rCDI sau IBS care au suferit concomitent de rUTI, demonstrând recidive reduse sau nu ale ITU după procedura TMF [2].

Mai mult, două studii recente au oferit informații despre aplicarea TMF pentru tratamentul rITU la pacienții primitori de transplant renal fără boală concomitentă [2]. Ambele grupuri de autori raportează o scădere sau absență marcată a tulpinilor bacteriene care induc ITU în probele de urină după TMF și nici un simptom al ITU ulterioare într-o perioadă de urmărire de 12 luni, sugerând modificarea cu succes a microbiotei urinare de către TMF și un rol important al compoziția microbiotei intestinale în patogeneza rITU.

Un raport de caz recent în acest sens a arătat că dispariția ITU la un pacient care prezintă infecții recurente ale tractului urinar a rezultat din reducerea Enterobacteriaceae în microbiota intestinală (de la 74% la 0,07%) după TMF.

Un studiu clinic care determină eficacitatea transplantului fecal în tratamentul infecțiilor refractare, recurente ale tractului urinar (NCT03050515) este în curs de desfășurare, evaluând modificarea frecvenței infecțiilor urinare după TMF, precum și eficacitatea TMF în modificarea profilului bacterian ITU în probele de urină. la organisme comensale, pansensibile.

 

Bibliografie

  • Tariq R, et al. – Fecal Microbiota Transplantation for Recurrent Clostridium difficile Infection Reduces Recurrent Urinary Tract Infection Frequency. Clin Infect Dis 65, 1745-1747 (2017).
  • Wang T, Kraft CS, Woodworth MH, Dhere T, Eaton, ME – Fecal Microbiota Transplant for Refractory Clostridium difficile Infection Interrupts 25-Year History of Recurrent Urinary Tract Infections. Open Forum Infect Dis 5, ofy016 (2018).