Scrisă de colaboratorii editoriali WebMD

Evaluat medical de Poonam Sachdev pe 29 noiembrie 2021

Când folosiți baia, urina se deplasează din vezică printr-un tub numit uretra.

La bărbați , uretra trece prin prostată și penis . La femei, tubul este mai scurt și se termină chiar deasupra deschiderii către vagin . Dacă aveți cancer uretral , celulele din zonă cresc anormal și scăpată de sub control.

 

Cine este în pericol?

Persoanele peste 60 de ani, cel mai adesea. Riscul dumneavoastră ar putea fi, de asemenea, mai mare dacă ați avut cancer de vezică urinară, infecții frecvente ale tractului urinar sau boli cu transmitere sexuală care duc la o inflamație a uretrei.

Cancerul uretral a fost asociat cu papilomavirusul uman, în special cu HPV 16. Vaccinul HPV protejează împotriva tipului 16. Medicii îl recomandă fetelor și băieților la vârsta de 11 sau 12 ani. FDA a aprobat vaccinul Gardasil 9 HPV pentru bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 9 și 9 ani. 45.

 

Simptomele cancerului uretral

Este posibil să nu aveți niciun simptom la început. În timp, s-ar putea să observi că îți este greu să faci pipi. Poate că aveți un flux de urină slab sau nu îl puteți reține când trebuie să plecați. Sau poate mergi mai des la baie, mai ales noaptea.

Este posibil să vedeți sânge în toaletă sau să observați o scurgere din uretra. O pată umflată sau un nodul nedureros poate apărea în zona inghinală sau a penisului . Acestea nu sunt întotdeauna semne de cancer, dar pot fi semne de altceva. Consultați-vă medicul pentru a afla cu siguranță.

Tipuri de cancer uretral

Există trei — carcinom cu celule scuamoase , carcinom cu celule tranziţionale şi adenocarcinom .

Carcinom cu celule scuamoase. La femei, începe în partea uretrei din apropierea vezicii urinare. La bărbați, se formează în celulele care căptușesc uretra din penis. Acesta este cel mai frecvent tip de cancer uretral.

Carcinom cu celule tranziționale. La femei, celulele canceroase cresc aproape de locul unde se deschide uretra. La bărbați, ele cresc acolo unde tubul trece prin prostată.

Adenocarcinom. În această formă a bolii, celulele canceroase încep să crească în glandele din jurul uretrei.

Cum este diagnosticat?

Dacă aveți probleme când faceți pipi sau oricare dintre simptomele enumerate mai sus, consultați-vă medicul. Ei vor pune întrebări despre istoricul dumneavoastră medical și vor face un examen fizic . Aceasta poate include un examen pelvin și rectal. Medicul dumneavoastră ar putea comanda analize de sânge și poate solicita o probă de urină pentru a căuta celule anormale.

Ei pot recomanda o cistoscopie. Acolo folosesc un instrument numit cistoscop pentru a examina interiorul uretrei.

Ei pot face o biopsie . Asta înseamnă că vor lua celule din uretră și vezică și le vor privi la microscop pentru a vedea dacă sunt canceroase.

Dacă medicul dumneavoastră constată că aveți cancer uretral, vă va comanda mai multe teste pentru a vedea dacă cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului dumneavoastră. (Celulele canceroase se pot deplasa în alte părți ale corpului prin țesuturi, sânge și sistemul limfatic. ) Aceste teste pot include radiografii toracice, o scanare CT a pelvisului și a abdomenului sau un test imagistic prin rezonanță magnetică (RMN) de pelvisul.

O procedură numită uretrografie vă poate ajuta medicul să vadă dacă există cancer în țesutul din apropierea uretrei. Aceasta este o serie de radiografii pe care medicul dumneavoastră le efectuează după ce injectează colorant de contrast în uretră și vezică urinară.

Cum este tratat?

Cel mai adesea, prin intervenție chirurgicală. Dar asta depinde de locul unde este localizat cancerul. Uneori, medicii pot scăpa de ea doar prin îndepărtarea tumorii. Alteori, uretra și vezica urinară pot fi scoase. Chirurgul dumneavoastră va trebui să facă un nou loc în care corpul dumneavoastră să depoziteze urina și să construiască o altă cale prin care organismul să o elibereze. După operație, poate fi necesar să purtați o pungă în afara corpului pentru a colecta urina.

Vaginul sau o parte sau tot penisul poate fi, de asemenea, îndepărtat Chirurgia plastică poate fi efectuată pentru a reconstrui organele de reproducere.

Medicul dumneavoastră poate utiliza radiații sau chimioterapie („ chimio ”), fie cu sau fără intervenție chirurgicală, pentru a distruge celulele canceroase.

Ei pot folosi, de asemenea, ceva numit „supraveghere activă” pentru a monitoriza cancerul. Aceasta înseamnă că nu vi se administrează imediat tratament. În schimb, medicul dumneavoastră va efectua teste des pentru a vedea dacă cancerul se agravează. Dacă se întâmplă, vor dezvolta un plan de tratament.

Afișați surse

© 2021 WebMD, LLC.

Urology Care Foundation: “What is Urethral Cancer?”

National Cancer Institute at the National Institutes of Health: “Urethral Cancer Treatment (PDQ) — Patient Version,” “Urethral Cancer Treatment (PDQ) — Health Professional Version.”

University of California, Los Angeles (UCLA) Health: “Conditions Treated: Urethral Cancer.”

WebMD pe Pinterest

© 2005 – 2023 WebMD LLC, o companie de Internet Brands . Toate drepturile rezervate. WebMD nu oferă sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Vedeți informații suplimentare.