Scrisă de colaboratorii editoriali WebMD
Examinat medical de Sabrina Felson, MD la 11 noiembrie 2022
- Ce este cancerul testicular?
- Simptomele cancerului testicular
- Tipuri de cancer testicular
- Cauzele și factorii de risc ale cancerului testicular
- Diagnosticul cancerului testicular
- Mai mult
Ce este cancerul testicular?
Cancerul testicular este boala în care celulele neobișnuite cresc fără control în țesutul unuia sau ambelor testicule: acestea sunt două organe de formă ovală care atârnă de la baza trunchiului unui bărbat. Ele se odihnesc într-un sac de piele cunoscut sub numele de scrot, sub penis . Ei produc sperma , precum și hormoni precum testosteronul.
Cancerul testicular este, în general, rar, dar este cea mai frecventă formă la bărbații cu vârsta cuprinsă între 15 și 34 de ani. Este, de asemenea, unul dintre cele mai ușor de vindecat.
Simptomele cancerului testicular
Semnele acestui tip de cancer includ:
- O schimbare în felul în care se simte testiculul. Unul poate fi mai mare sau mai ferm decât celălalt.
- Un nodul nedureros pe testicul tău
- Umflare sau senzație de greutate în scrot, cu sau fără durere
- Lichidul se acumulează în testicule
- Durere sau o durere surdă în scrot sau inghinal
- Durere sau modificări ale țesutului mamar
- Semne timpurii de pubertate la un băiat mai mic
- Umflare la unul sau ambele picioare
- Cheaguri de sânge care pot ajunge la plămâni și pot cauza dificultăți de respirație
Cancerul testicular care s-a răspândit poate provoca:
- Dureri de burtă
- Dureri de spate inferioare
- Dificultăți de respirație
- Dureri în piept
- Flegmă sângeroasă când tușești
- Dureri de cap sau confuzie
Unele dintre simptomele cancerului testicular sunt, de asemenea, semne ale altor afecțiuni. Modificările testiculelor sau nodulii pot fi:
- Un chist în epididim, un mic organ format din tuburi care transportă spermatozoizii din testicul (spermatocel)
- Vase de sânge umflate (varicocel)
- Acumularea de lichid în jurul testiculului ( hidrocel )
- O deschidere în mușchiul abdominal ( hernie )
Durerea poate fi un semn al:
- O infecție a testiculului ( orhită ) sau a epididimului (epididimita)
- traumatism
- răsucire (torsiune)
Discutați cu medicul dumneavoastră dacă observați orice modificări ale testiculelor, mai ales dacă acestea durează mai mult de 2 săptămâni.
Tipuri de cancer testicular
Majoritatea cancerelor testiculare sunt tumori cu celule germinale, care încep în celulele care produc spermatozoizi. Cele două tipuri principale sunt seminoame și nonseminoame.
- Seminoamele cresc și se răspândesc încet. Există două subtipuri:
- Seminomul clasic. Aceasta este cea mai frecventă și se întâmplă de obicei la bărbații cu vârsta cuprinsă între 25 și 45 de ani.
- Seminom spermatocitar. Bărbații în vârstă sunt cel mai probabil să obțină acest tip. Nu tinde să se răspândească.
- Nonseminoamele cresc și se răspândesc mai repede. Ele sunt de obicei formate din mai mult de un tip de celule canceroase, inclusiv:
- Carcinom embrionar . La microscop, aceste celule arată ca țesuturi de la embrioni.
- Carcinom de sacul vitelin. Aceste celule arată ca sacul din jurul unui embrion . Aceasta este cea mai frecventă formă de cancer testicular la copii.
- Coriocarcinom . Acest subtip este foarte rar și se răspândește rapid în corp.
- Teratom. Aceste celule arată, de asemenea, ca cele ale unui embrion.
Cancerul cu celule germinale poate începe ca o altă formă numită carcinom in situ sau neoplazie intratubulară a celulelor germinale. Acest lucru nu devine întotdeauna cancer invaziv. De obicei, nu provoacă alte simptome, așa că este greu de diagnosticat.
Creșterile numite tumori stromale sunt adesea inofensive, dar pot fi canceroase. Ele reprezintă aproximativ 5% din cazuri la bărbați și aproximativ 20% din cazuri la băieți. Cele două tipuri principale sunt:
- Tumora cu celule Leydig. Aceasta începe în celulele care produc hormonii sexuali masculini .
- Tumora cu celule Sertoli. Acest tip se formează în celulele care susțin celulele germinale.
Cancerul care începe într-o altă parte a corpului înainte de a se răspândi la testicul se numește cancer testicular secundar. Limfomul este cel mai frecvent.
Cauzele și factorii de risc ale cancerului testicular
Medicii nu sunt siguri ce cauzează cancerul testicular. Unele lucruri o pot face mai probabil, inclusiv:
- Vârstă. Aproximativ jumătate din cazuri apar la bărbați în vârstă de 20 de ani și începutul de 30 de ani.
- Rasă. Bărbații albi au șanse de cinci ori mai mari decât bărbații afro-americani sau asiatic-americani de a face cancer testicular.
- Testicule care nu au coborât așa cum ar trebui (criptorhidie). Acest risc ar putea fi mai mic dacă aveți o intervenție chirurgicală pentru a-l repara înainte de pubertate.
- Dezvoltarea neobișnuită a testiculelor din cauza unei afecțiuni precum sindromul Klinefelter
- Antecedente familiale de cancer testicular, în special la un frate
- HIV , virusul care provoacă SIDA . Acest lucru determină șanse ușor mai mari de seminom.
Diagnosticul cancerului testicular
Autoexamen testicular
Puteți găsi adesea o tumoare examinându-vă singur. Țintește-te cel puțin o dată pe lună. Fă-o în timpul sau după o baie sau un duș cald, când pielea ta este relaxată.
- Ridică-te și îndepărtează penisul din cale.
- Pe rând, rotiți ușor, dar ferm fiecare testicul între degetul mare și degete.
- Căutați noduli dure sau modificări ale modului în care se simte testiculul.
Rețineți că este normal ca unul dintre testiculele dvs. să fie mai mare decât celălalt. Dacă observați un nodul mic, dur, durere sau umflare, spuneți medicului dumneavoastră.
Este posibil să simțiți un tub ca un cordon deasupra și în spatele testiculului. Acesta se numește epididim. Are aproximativ un centimetru lungime și este sensibil, dar nu ar trebui să fie dureros la atingere. Consultați-vă medicul dacă aveți întrebări despre ceea ce simțiți.
Examen medical
Medicul dumneavoastră vă va examina testiculele în timpul unui examen fizic de rutină . Dacă ei cred că ceva nu pare în regulă, pot comanda teste pentru a exclude alte afecțiuni sau pentru a confirma un diagnostic. Acestea includ:
- Ecografia . Aceasta folosește unde sonore pentru a face o imagine a testiculelor. Poate spune dacă creșterile sunt mai probabil să fie cancer sau ceva inofensiv. Pentru acest test nedureros, te vei întinde pe spate pe o masă de examen.Se aplică un gel transparent peste scrot și se examinează cu un dispozitiv cu ultrasunete scrotul.
Test de sange. Este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să vă testeze sângele. Cancerele testiculare produc proteine sau enzime care pot fi găsite în sângele dumneavoastră. Dacă aveți cancer, testele ar putea spune medicului dumneavoastră ce tip aveți și dacă este probabil să se fi răspândit. Markerii tumorali :alfaproteina(AFP), gonadotropina umana corionica(HCG )și lacticodehidrogenaza(LDH) trebuie măsurați înainte de orice tratament, cum ar fi intervenția chirurgicală. Dacă se găsește cancer, testele markerului tumoral vor fi repetate după tratament pentru a urmări cât de bine vă descurcați în timp. Unele medicamente și marijuana pot crea niveluri fals pozitive de HCG. Spuneți medicului dumneavoastră despre medicamentele și/sau consumul de marijuana. De asemenea, este de remarcat faptul că:§ Seminoamele pure pot crește nivelul HCG, dar niciodată nivelul AFP§ Non-seminoamele cresc adesea nivelul AFP și/sau HCG
Dacă medicul dumneavoastră găsește o tumoare, va face mai multe teste, cum ar fi raze X și alte scanări, pentru a se asigura că cancerul nu s-a răspândit.
Dacă copilul dumneavoastră are o tumoare testiculară, medicul lui va face probabil o procedură numită explorare inghinală. Ei fac o tăietură chiar deasupra osului pubian și scot testiculul din scrot. Medicul poate să-l examineze îndeaproape și să decidă pașii următori pe care trebuie să îi ia.
Stadiile cancerului testicular
Un diagnostic de cancer include de obicei un număr, numit stadiu, care se bazează pe dacă este răspândit și cât de departe.
- În stadiul 0, cancerul se găsește numai în tuburi mici din interiorul testiculului numit tubuli seminiferi.
- În stadiul I, cancerul este limitat la testicul și țesuturile din apropierea acestuia.
- În stadiul II, se răspândește la ganglionii limfatici din abdomen .
- În stadiul III, cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici îndepărtați sau la alte organe precum plămânii, ficatul sau creierul . Aceasta se numește metastază.
Tratamentul cancerului testicular
Tratamentul dumneavoastră va depinde de mai multe lucruri, inclusiv de diagnosticul dumneavoastră, de sănătatea dumneavoastră generală și de dacă doriți să aveți copii mai târziu. Discutați cu medicul dumneavoastră despre ceea ce ar putea funcționa cel mai bine pentru dvs.
Supraveghere
Dacă cancerul dumneavoastră se află în stadiile incipiente, medicul dumneavoastră vă poate sugera pur și simplu să urmăriți creșterea sau alte modificări.
În etapele ulterioare, puteți avea una sau mai multe dintre aceste forme de tratament:
Interventie chirurgicala
- Orhiectomie. Majoritatea bărbaților cu cancer testicular au o intervenție chirurgicală pentru a scoate un testicul. Medicul dumneavoastră îl poate înlocui cu o proteză dacă doriți.
- Chirurgie cu salvarea parenchimului testicular (TSS). Medicul dumneavoastră îndepărtează tumora și lasă testiculul pe loc. Această procedură este de obicei pentru bărbații care au tumori mici care nu sunt canceroase (numite benigne).
- Disecția ganglionilor limfatici retroperitoneali. Aceasta este o intervenție chirurgicală lungă și complexă pentru a elimina ganglionii limfatici . Medicul dumneavoastră va avea grijă să limiteze afectarea nervilor din apropiere.
Aceasta ucide celulele canceroase de pe testicul sau din ganglionii limfatici. Medicul dumneavoastră va folosi un aparat pentru a trimite radiații în anumite puncte de pe corpul dumneavoastră.
Unele medicamente pot ucide celulele canceroase din corpul dumneavoastră sau le pot împiedica să se divizeze. Luați aceste medicamente pe gură sau printr-o injecție într-o venă sau mușchi.
Aceste medicamente pot ucide și celulele sănătoase, inclusiv cele care produc sânge.
Complicații ale cancerului testicular
Chimioterapia poate provoca probleme cu plămânii, rinichii , inima , vasele de sânge, nervii sau auzul. De asemenea, poate deteriora celulele care produc testosteron. Discutați cu medicul dumneavoastră despre cum să gestionați aceste riscuri.
Perspectiva cancerului testicular
Cancerul testicular este una dintre cele mai vindecabile forme. Rezultatele dvs. vor depinde de mai multe lucruri, inclusiv de tipul și stadiul cancerului. În general, 95% dintre bărbații care au cancer testicular trăiesc cel puțin 5 ani după diagnostic.
Aproape toți bărbații ale căror cancer nu s-au răspândit dincolo de testiculele trăiesc cel puțin încă 5 ani. La cei al căror cancer s-a mutat în ganglionii limfatici din spatele abdomenului, rata de supraviețuire la 5 ani este de 96%. Dacă este răspândit în alte zone, rata este de 73%.
Viața sexuală și fertilitatea
Îndepărtarea unui testicul probabil nu vă va afecta viața sexuală sau fertilitatea, dar cancerul testicular poate crește riscul de infertilitate și testosteron scăzut . Puteți alege să vă depozitați sperma înainte de tratament. Nivelul tău de testosteron poate crește din nou în timp.
Aproximativ 3% până la 4% dintre bărbații care au fost tratați pentru cancer într-un testicul îl vor avea în celălalt. Faceți controale regulate și urmăriți schimbările în corpul dumneavoastră.
Afișați surse
© 2022 WebMD, LLC. National Cancer Institute: “General Information About Testicular Cancer,” “SEER Stat Fact Sheets: Testis Cancer,” “Testicular Cancer Screening,” “Testicular Cancer Treatment (PDQ) – Patient Version.”
National Center for Biotechnology Information, “Glossary Database.”
American Cancer Society, “What Is Testicular Cancer?” “How is testicular cancer diagnosed?” “Risk Factors for Testicular Cancer,” “Tests for Testicular Cancer,” “Testicular Cancer.”
Urology Care Foundation, “How Do You Do a Testicular Self-Exam?”
National Library of Medicine.
Urology Care Foundation: “What is Testicular Cancer?”
National Organization for Rare Disorders: “Testicular Cancer.”
Mayo Clinic: “Testicular cancer.”
American Society of Clinical Oncology: “Testicular Cancer: Follow-Up Care,” “Testicular Cancer.”
Mount Sinai: “Testicular cancer.”
© 2005 – 2023 WebMD LLC, o companie de Internet Brands . Toate drepturile rezervate. WebMD nu oferă sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.
Vedeți informații suplimentare.