ALIMENTE ALCALINIZANTE

  • Legume alcalinizante: alfalfa, vinetele, iarbă de orz, sfeclă, sfeclă verde, broccoli, varză de Brussel, varză, morcov, conopidă, pătrunjel, castravete, daikon, păpădie, legume fermentate, usturoi, fasole verde, varză kale, gulie, lăptuci, ciuperci, alge nori, mazăre, ardei gras, dovlecei, ridichie, plante marine, spanac, cartofi dulci, rosii, wakame, nasturel, legume germinate.
  • Fructe alcalinizante: măr, piersică, avocado, banană, mure, pepene galbe, cireșe, nucă de cococ, smochine, struguri, grapefruit, lămâie, lime, caise, pară, ananas, zmeură, rubarbă, capșuni, mandarine, prune, pepene roșu.
  • Proteine alcalinizante: migdale,  nuci, mei, tofu fermentat, semințe de floarea soarelui, praf de zer.
  • Condimente alcalinizante: toate ierburile, boia, scoțișoară, curry, ghimbir, miso, muștar, sarea de mare, tamari.
  • Alte alimente alcalinizante: oțet de mere, polen de albine, sucul de fructe proaspăt (cu excepția portocalei, merișoarelor si nectarinelor), sucurile verzi, granulele de lecitină, melasa, culturile probiotice, sucul de legume.

ALIMENTE ACIDIFIANTE

  • Legume acidifinate: fasole neagră, năut, porumb, linte, măsline, fasole roșie, soia, fasole albă.
  • Fructe acidifiante: Merișoare, portocale.
  • Grâne acidifiante: știr, hamei, tărâțe, grâu, orz, porumb, semințe de cânepă, grâu dur, ovăz, orez, secară, făină de grâu, paste.
  • Lactate acidifiante: unt, brânză, lapte.
  • Nuci alcalinizante: caju, alune, unt de alune, pecan, susan, nuci.
  • Proteine animaliere acidifinate: bacon, vită, ouă, pește, miel, porc, iepure, cărnați, scoici,curcan, vițel, vânat, organe.
  • Grăsimi și uleiuri acidifiante:  ulei de avocado, unt, ulei de canola, ulei de porumb, ulei de cânepă, ulei de in, untură, ulei de măsline, ulei de susan, ulei de șofran, ulei de floarea soarelui.
  • Băuturi acidifiante: alcool, lapte de migdale, cacao, cafea, suc de merișoare, suc de portocale, lapte de orez, laptele de soia, băuturi răcoritoare.