DIETA PENTRU PROSTATITE

Dieta ar trebui să fie una dintre pietrele de temelie ale tratamentului pentru prostatita cronică/sindromul durerii pelvine cronice (CP/CPPS). Examinarea dietei tale face parte dintr-o abordare a întregului corp a sănătății tale, mai ales că multe cauze ale CP/CPPS și tensiune pelvină provin din probleme care au loc în afara prostatei. Anumite alimente și alergii la alimente pot crea reacții în corpul dumneavoastră sub formă de inflamație, iar aceasta poate contribui la tensiunea pelvină și durere. De aceea, analizarea dietei atunci când diagnosticați și tratați CP/CPPS poate ajuta la eliminarea inflamației.
Dieta pentru prostatită face parte din programul de tratament NPAT pentru CP/CPPS. NPAT înseamnă:

• Tratamente naturiste (ALCAT, diete de eliminare și diete fără grâu)
• Fitoterapie (polen și quercetină împreună cu probiotice)
• Tratamente alternative (acupunctură, masaj de prostată, reabilitare pelvină și terapie)
• Corpul total (exerciții, managementul stresului cronic, stil de viață)

Este important să vă dați seama și să evitați alimentele care vă pot exacerba simptomele. Alimentele comune care s-au dovedit a exacerba simptomele prostatitei includ următoarele:

• Mancaruri picante
• Ardei iuti
• Băuturi alcoolice
• Alimente acide
• Grâu
• Gluten
• Cofeina

Ardeii iute contin capsaicină, care poate crește sensibilitatea rectală la persoanele cu sindrom de colon iritabil, o afecțiune întâlnită frecvent la bărbații cu CP/CPPS. Citiți mai multe despre Alimente de evitat
Sănătatea intestinului și prostatita par să fie conectate. De aceea, consumul de alimente care conțin probiotice sau administrarea de suplimente de probiotice de calitate face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru prostatită. Probioticele sunt microflora intestinală benefică sau de ajutor și includ bacterii care se află în mod normal în echilibru cu alte bacterii din tractul intestinal.
Alte cauze alimentare ale prostatitei ar putea fi legate deficit de zinc sau de poluanți de mediu cum ar fi BPA (bisfenol-A), un ingredient din multe produse din plastic și recipiente alimentare, cum ar fi alimentele conservate, care se infiltrează în aprovizionarea cu alimente.
Intoleranța alimentară sau alergiile alimentare pot contribui și ele la prostatita. Simptomele unei intoleranțe alimentare sau alergii pot include vărsături, diaree, greață sau dureri abdominale. Dacă aveți o intoleranță alimentară, este posibil să aveți, de asemenea, gaze, balonare, dureri de cap, crampe, iritabilitate și nervozitate. O alergie alimentară este un răspuns al sistemului imunitar, iar simptomele pot afecta, în general, întregul organism. Pe lângă simptomele deja denumite, o alergie alimentară poate provoca urticarie, mâncărimi ale pielii, dificultăți de respirație, o scădere bruscă a tensiunii arteriale și dificultăți la înghițire. Simptomele intoleranței alimentare pot fi incomode, dar simptomele alergiei alimentare pot pune viața în pericol.
Poate fi dificil să identifici o alergie sau o intoleranță alimentară. Este posibil să nu reacționați la un anumit aliment timp de câteva ore sau chiar zile. Reacția dvs. poate fi o agravare a simptomelor prostatitei în loc de simptomele comune pe care le-ați asocia cu o intoleranță sau alergie.
Dacă credeți că o alergie sau o intoleranță alimentară ar putea contribui la simptomele prostatitei, încercați o dietă de eliminare sau luați în considerare testarea alergiilor. Unele teste, cum ar fi testul ALCAT, aruncă false pozitive și pot fi costisitoare, așa că încercarea unei diete de eliminare ar putea fi un început bun.
Mulți bărbați consideră că să urmeze o dietă fără grâu sau să încerce o dietă fără gluten îi poate ajuta să-și gestioneze simptomele prostatitei. Grâul și o proteină din grâu numită gluten pot provoca inflamații, care pot deteriora organismul și pot provoca boli. O dietă fără gluten evită orzul, malțul, triticale și grâul.
În general, este important să mănânci o dietă sănătoasă ca parte a gestionării prostatitei. Evitați alimentele care sunt asociate în mod obișnuit cu declanșarea prostatitei și încercați să includeți o mulțime de alimente integrale și naturale, cum ar fi următoarele:

• Legume, în special legume crucifere
• Fructe (dar evită fructele acide dacă îți afectează prostatita)
• Proteine de înaltă calitate (proteina vegetală este mai bună decât cea animală)
• Alimente bogate în zinc sau suplimente de zinc
• Acizi grași Omega-3 și grăsimi sănătoase găsite în dieta mediteraneană
• Alimente bogate în fibre

Urmărirea dietei mediteraneene vă poate ajuta să reduceți inflamația din organism. Reduceți carnea roșie pe care o consumați și, în schimb, optați pentru pește, fasole, linte și nuci, care sunt toate sărace în grăsimi saturate și colesterol. Mănâncă alimente bogate în zinc, acizi grași omega-3 și licopen, dar dacă roșiile sau fructele acide reprezintă o problemă pentru prostată, încercați să le eliminați. Este important să rămâneți bine hidratat cu apă, dar ar trebui să evitați băuturile precum sifonul și cafeaua sau ceaiul cu cofeină, care s-a dovedit a exacerba simptomele prostatitei. De asemenea, ar trebui să limitați sau să evitați consumul de alcool, care poate agrava simptomele.
Studiile au arătat că anumite alimente pot ajuta la ameliorarea simptomelor prostatitei. Alimentele și suplimentele care pot ajuta la sănătatea prostatei și urinare includ următoarele:

• Glicerofosfat de calciu (neutralizează alimentele acide)
• Docusate -Sintolax(înmoaie scaunele)
• Psyllium (fibră), policarbofil (laxativ)
• Apa
• Bicarbonat de sodiu

După cum puteți vedea, unele dintre lucrurile care i-au ajutat pe pacienții cu prostatită în studii afectează și sănătatea intestinului, motiv pentru care utilizarea zilnică a probioticelor este, de asemenea, esențială atunci când luați în considerare dieta pentru prostatita. Luând dieta sub control și eliminând alimentele care ar putea cauza simptomele prostatitei, te vei simți mult mai bine în ansamblu.
Comentariul editorului:
În general, respectarea unei diete precum dieta mediteraneană va ajuta la reducerea inflamației și la promovarea bacteriilor și a imunității sănătoase. Dieta mediteraneană are și multe alte beneficii pentru inimă, prostată și sănătatea generală. Încercați să limitați alcoolul la 1-2 pahare pe zi. Mai mult decât atât s-a demonstrat că afectează negativ sănătatea prostatei. Mănâncă organic cât mai mult posibil în limita bugetului tău. Asigurați-vă că faceți exerciții fizice regulate pentru a vă menține greutatea sub control, deoarece acest lucru va ajuta și la reducerea inflamației.