Scrisă de colaboratorii editoriali WebMD

Examinat medical de Jabeen Begum, MD la 21 septembrie 2022

ÎN ACEST ARTICOL

Ce este un varicocel?

Varicocelul este o afecțiune a  venele din scrot care se dilată și devin mai mari. Seamănă mult cu o varicele membrelor inferioare. S-ar putea să se simtă la palparea bursei scrotale (deobicei stângi) ca un sac de viermi sau intestine de pasăre.

De obicei, apare deasupra unuia dintre testiculele tale, cel mai adesea cel stâng. De obicei o poți vedea când te ridici, dar nu și când te întinzi.

Ar trebui să fie inofensiv, dar poate fi inconfortabil sau dureros. Și ți-ar putea afecta fertilitatea sau îți poate cauza micșorarea testiculelor.

Această afecțiune este destul de comună și afectează de obicei bărbații tineri. Aproximativ 10 până la 15 din 100 de bărbați au această problemă. Nu este neobișnuit ca băieții să dezvolte varicocel pe măsură ce trec prin pubertate.

Dacă varicocelul vă cauzează probleme, medicul dumneavoastră vă poate trimite la un specialist numit urolog .

 

Cauze

Medicii nu sunt siguri ce cauzează această afecțiune. Ar putea fi o problemă cu fluxul de sânge în cordonul spermatic, care transportă sângele către și dinspre testicule. Dacă valvele din interiorul venelor din cordon nu funcționează așa cum ar trebui, sângele se întoarce și venele devin mai largi.

Fiecare testicul are un cordon spermatic care îl susține. Cordonul spermatic are vene, artere și nervi. Venele au valve care mențin sângele să curgă într-o singură direcție – spre inimă . Dacă o valvă din cordonul spermatic nu se închide așa cum ar trebui, sângele se întoarce și provoacă un varicocel.

Când varicocelul apare la băieți adolescenți, este adesea din cauza creșterii rapide pe care o suferă în timpul pubertății. Testiculele au nevoie de mai mult sânge decât în ​​mod normal pe măsură ce se dezvoltă și orice tip de problemă la nivelul venelor poate împiedica sângele să ajungă acolo unde trebuie.

Simptome

Varicocelul doare foarte rar. Este posibil să nu știi că ai unul până când tu sau medicul îl vedeți.

Varicocelul este una dintre cele mai frecvente cauze de infertilitate la bărbați. Tratarea varicocelului ar trebui să vă îmbunătățească sperma și să vă ajute cu problemele de infertilitate.

 

Diagnostic

Dumneavoastră și medicul puteți simți masa cu ușurință. Dacă nu, medicul s-ar putea să vă ceară să vă ridicați, să respirați adânc și să Vă țineți respirația în timp sunteți examinat( manevra Valsalva  ajută să simtă venele mărite).

Dacă examenul nu este suficient pentru a fi sigur, s-ar putea să ia o ecografie a scrotului. O ecografie scrotală folosește unde sonore pentru a fotografia interiorul corpului. Imaginile pot spune medicului dumneavoastră cât de mari sunt venele din scrot, cât de mari sunt testiculele și în ce direcție curge sângele în venele scrotale.

Dimensiunea  venelor spermatice ajută medicul să vă clasifice varicocelul pe o scară de notare de la 0 la 3. Un grad 0 este cel mai mic, și poate fi văzut doar cu ajutorul unei ecografii. Gradul 3 este cel mai mare și înseamnă că varicocelul este suficient de mare încât să schimbe forma scrotului.

Tratament

Nu toate varicocelele necesită tratament. Se face mai ales dacă:

  • Te doare
  • Ai probleme de infertilitate
  • Ești un băiat al cărui testicul stâng devine mai mic decât cel drept

Nu există medicamente care să prevină varicocelul. Dacă vă doare, medicul vă poate spune să luați ibuprofen pentru durere.

Dacă aveți nevoie de tratament, scopul va fi legarea sau îndepărtarea venelor care furnizează sânge în cordonul spermatic. Ai putea avea:

Varicocelectomie: medicul va face o tăietură  în scrot. Vor folosi o lupă sau un microscop pentru a vedea mai bine venele mici. Este posibil să se utilizeze anestezie locală pentru a amorți zona sau este posibil să aveți nevoie de anestezie generală pentru a vă ajuta să dormiți pe parcursul procedurii.

Chirurgie laparoscopică: medicul face o tăietură mult mai mică și o folosește pentru a introduce tuburi care dețin instrumente chirurgicale și o cameră specială pentru a vă ajuta să vedeți în interiorul vostru. Veți primi anestezie generală, astfel încât să puteți dormi cât timp este gata.

Rezultatele ambelor tratamente sunt similare deoarece tăieturile sunt mici. Este rar, dar este posibil să observați:

  • Varicocelul nu dispare sau revine
  • Lichid în testicule (medicul dumneavoastră va numi acest hidrocel )
  • Artera ta testiculară este rănită

Embolizare percutanată. Cu acest tratament mai puțin obișnuit, un medic numit radiolog vă va tăia o venă în zona inghinală  pentru a introduce un tub. Ei vor folosi raze X pentru a-i ghida către varicocel și vor introduce un balon sau o spirală în el prin tub. Acest lucru blochează fluxul de sânge către varicocel și îl micșorează. Veți face acest lucru cu anestezie generală.

Problemele care pot urma această procedură includ:

  • Varicocelul nu dispare sau revine
  • Spirala se mișcă
  • O infecție în care medicul a făcut tăietura

Recuperare

Probabil vă puteți întoarce la muncă la o zi sau două după operație. Dar va trebui să o luați ușor — fără exerciții fizice — timp de aproximativ 2 săptămâni.

Recuperarea după o embolizare este puțin mai rapidă. Încă veți avea nevoie de o zi sau două libere de la serviciu, dar vă puteți întoarce la sală într-o săptămână până la 10 zile. Varicocelul poate avea mai multe șanse să revină după acest tratament, dar uneori este alegerea mai bună.

Dacă aveți procedura pentru a ajuta la fertilitate, medicul vă va testa în 3-4 luni. Atât este nevoie pentru ca spermatozoizi noi să crească. Probabil că veți vedea îmbunătățiri în 6 luni, dar ar putea dura un an. Puțin mai mult de jumătate dintre bărbații infertili care au procedura beneficiază de ea. Chirurgia are succes și pentru majoritatea adolescenților  pentru a repara creșterea lentă a testiculelor.

Mayo Clinic: “Varicocele: Diagnosis & treatment,” “Varicocele: Symptoms & causes.”

Urology Care Foundation: “How Are Varicoceles Treated?” “More Information,” “What Are Signs of a Varicocele?” “What Are Varicoceles?” “What Can I Expect After Treatment?”

Cedars Sinai: “Varicoceles in Children.”

Johns Hopkins School of Medicine: “Microsurgical Varicocelectomy.”

American Academy of Pediatrics: “Varicocele.”

Hypokratia: “Male infertility and varicocele: myths and reality.”