Examenul testicular

Examinat medical de Sabrina Felson, MD la 13 noiembrie 2022

ÎN ACEST ARTICOL

Ce este un examen testicular?

Un examen testicular este o verificare a aspectului ,sensibilității,consistenței,dimensiunilor testiculelor, pentru a găsi eventuale modificări. Tu sau medicul tău  puteți face examinarea.

Testiculele fac parte din organele sexuale ale unui bărbat. Sunt într-o pungă numită scrot, situată în posterior și sub penis . Ei produc sperma și hormonul masculin testosteron.

Cine are nevoie de un examen testicular și cât de des?

Fiecare bărbat ar trebui să aibă un examen testicular.  Medicul dumneavoastră vă poate sugera să faceți un autoexamen în mod regulat. Unii medici recomandă verificarea testiculelor o dată pe lună. Alții spun că este bine să o facă medicul ,o dată pe an.

Dacă  observați un nodul sau alte modificări în felul în care se simt sau arată testiculele, spuneți medicului dumneavoastră.

Examinarea poate fi o modalitate bună de a găsi umflături care ar putea fi cancer sau alte probleme.

Cum se face un examen testicular

Nu există niciun risc la un autoexamen, iar medicii spun că este bine să știi cum arată și cum se simt testiculele tale, astfel încât să poți observa orice modificări.

Un autoexamen este rapid și nedureros. Este nevoie de doar câțiva pași simpli:

 1. Faceți un duș sau o baie caldă pentru a permite căldurii să relaxeze pielea scrotului.
 2. Ține-ți penisul
 3. Examinați câte un testicul folosind ambele mâini. Rotiți-l între degetul mare și celelalta degete.
 4. Verificați dacă există modificări în dimensiunea(4/3/2,5cm), forma sau sensibilitatea testiculelor. Unul poate avea o formă sau o dimensiune diferită de celălalt. Este în regulă, dar formele și dimensiunile nu ar trebui să se modifice în timp. Unul s-ar putea să atârne mai jos decât celălalt. E normal.
 5. Nu vă faceți griji dacă simțiți o structură asemănătoare unui cordon în spatele fiecărui testicul. Este o parte normală a părții scrotului care stochează și mișcă sperma(epididimul)
 6. Simțiți un nodul de mărimea unui bob de mazăre în testicol?. Dacă simțiți așa ceva, adresați-vă medicului dumneavoastră. Probabil că nu trebuie să vă faceți griji, dar este important să luați notă de asta.

.Este cancer testicular?

Dacă există un nodul suspect, medicul dumneavoastră ar putea efectua o ecografie nedureroasă pentru a observa mai bine semnele de cancer . S-ar putea să facă un test de sânge pentru a vedea dacă există un indiciu de cancer. Dacă medicul crede că poate fi cancer, poate decide să facă o intervenție chirurgicală pentru a biopsia testiculul și a verifica dacă există cancer. Dacă este cancer, se  poate determina ce fel.

Îndepărtarea unui testicul nu ar trebui să vă afecteze viața sexuală sau fertilitatea, dar a avea cancer testicular sau tratamentul acestuia ar putea afecta fertilitatea. Dacă credeți că ați dori să aveți copii, discutați cu medicul dumneavoastră despre conservarea spermei înainte de tratament.

Iată câteva lucruri de știut despre cancerul testicular :

Este rar: șansa ta de a avea cancer testicular .în cursul vieții este de 1la250 de bărbați..

Cel mai adesea afectează bărbații cu vârsta cuprinsă între 15 și 34 de ani: este cel mai frecvent cancer la această grupă de vârstă.

Este foarte vindecabil:  riscul de a muri din cauza ei este de 1 din 5.000.

Identificarea timpurie este esențială: este mai probabil să fie tratată și vindecată boala dacă este diagnosticată devreme.

Unele lucruri vă cresc riscul: cancerul testicular, în general, nu poate fi prevenit, dar ,se pare că unele condiîii  cresc riscul.

Factorii de risc pentru cancerul testicular includ:î

 Testicule necoborâte (criptorhidie)

 Celulele anormale din testicul (neoplazia celulelor germinale in situ sau GCNIS)

 Istoric de familie

 Cancer testicular anterior

 Anomalii ale penisului și uretrei (hipospadias)

 HIV sau SIDA

 Originea etnică(alb și non-hispanic)

 

Alte simptome ale cancerului testicular

Un nodul este cel mai frecvent simptom, dar altele includ:

 • Testicul ferm,dur
 •  Acumulare de lichid în scrot
 • Senzație de greutate scrotală
 • Durere în abdomenul inferior, inghinal sau scrot
 • Sensibilitatea sau creșterea sânilor
 • Durere sau senzații inconfortabile în testicul sau scrot
 • Dureri de spate
 • Pubertate timpurie la băieți

Un nodul sau alt simptom nu înseamnă că aveți neapărat cancer sau orice altă problemă.Medicul trebuie informat și să decidă care este diagnosticul și cum trebuie procedat în continuare.

Ignorarea unei leziuni la acest nivel duce la întârzierea diagnosticului!

Afișați surse

© 2022 WebMD, LLC.

Mayo Clinic: “Testicular exam: basics.”

Cleveland Clinic: “Testicular cancer and self-exam.”

American Cancer Society: “Testicular Cancer.” “Key Statistics for Testicular Cancer.”