Testele pot arata daca ati putea avea cancer de prostata sau o alta problema de prostata, cum ar fi o prostata marita sau prostatita . Este posibil să auziti de aceste teste numite control al prostatei sau examen al prostatei.
De ce as face teste de prostata?
Este posibil sa faceti teste daca aveti un risc mai mare de a face cancer de prostata . În Marea Britanie, aproximativ 1 din 8 barbati vor face cancer de prostata la un moment dat in viata lor. Si ai mai multe sanse sa faci cancer de prostata daca ai 50 de ani sau peste, si daca tatal sau fratele tau au avut cancer de prostata. De asemenea, puteti avea un risc mai mare daca mama sau sora dumneavoastra au avut cancer de san.
Medicul dumneavoastra de familie va poate sugera, de asemenea, efectuarea unor teste daca aveti simptome ale unei probleme de prostata . Problemele de prostata pot provoca simptome urinare, cum ar fi nevoia de a te grabi la toaleta sau nevoia de a merge mai des decat în mod normal.
Simptomele urinare sunt de obicei cauzate de probleme care nu sunt cancer, cum ar fi o prostata marita sau o infecție urinara. Majoritatea barbatilor cu cancer de prostata precoce nu au niciun simptom.
Cancerul de prostata, care s-a raspandit în alte parti ale corpului, poate provoca pierderea în greutate și dureri de spate, șolduri sau pelvis. Aceste simptome sunt adesea cauzate si de alte probleme. Dar este o idee buna sa verificati orice simptom adresandu-va medicului dumneavoastra de familie. Ei vor dori sa se asigure ca obtineti diagnosticul corect, astfel incat să puteti obtine tratamentul potrivit, daca aveti nevoie de el.
Ce analize se fac ?
Nu exista doar un singur test pentru a diagnostica cancerul de prostata. Exista cateva teste pe care medicul dumneavoastra le poate face pentru a afla daca aveti o problema cu prostata. Principalele teste includ:
- un test de urina pentru a exclude o infectie de urinara
- un test de sange pentru antigenul specific prostatic (PSA).
- un examen rectal digital (DRE).
Inainte de a face aceste teste, medicul dumneavoastra ar trebui sa va explice ce implica acestea si sa va spuna despre avantajele si dezavantajele fiecarui test. Ele va pot ajuta sa intelegeti mai multe despre cancerul de prostata si despre propriul risc de a-l obtine. Depinde de dumneavoastra daca faceti aceste teste, asa ca asigurati-va ca detineti toate informatiile de care aveti nevoie si acordati-va timp sa va ganditi bine.
Dupa ce ati facut testele, medicul dumneavoastra va va vorbi despre toate rezultatele testelor și despre ce ar putea insemna acestea. Daca ei cred ca ati putea avea o problema cu prostata, va vor programa pentru a vedea un specialist la spital. Daca ei cred ca ati putea avea cancer de prostata, veti consulta de obicei specialistul în termen de doua saptamani.
Specialistul va va analiza:
- Nivelul PSA
- Rezultatele examinarii transrectale a prostatei
- Riscul de cancer de prostata
- sanatatea generala.
Sau ar putea recomanda teste suplimentare, inclusiv:
- o scanare RMN (imagini prin rezonanta magnetica).
- o biopsie de prostata
- o scanare CT (tomografie computerizata).
- o scanare osoasa– cu sau fara raze X.
Este posibil să aveti nevoie de un test de debit de urina (uroflowmetrie) si o scanare cu ultrasunete a vezicii urinare. Acestea sunt de obicei facute pentru a verifica daca exista o prostata marita .
Daca aveti un nivel foarte ridicat de PSA (de exemplu, sute sau mii), este posibil sa aveti cancer de prostata care s-a raspandit in afara prostatei.
In unele spitale, este posibil sa aveti un tip special de scanare RMN, numita scanare RMN multiparametrica (mpMRI), inainte de a face o biopsie. Acest lucru va poate ajuta medicul sa vada daca exista cancer in interiorul prostatei si cat de repede este probabil sa se dezvolte orice cancer.
CONTACTAŢI-NELOCURI VACANTEMASS-MEDIABULETIN INFORMATIVACCESIBILITATETERMENIPOLITICA COOKIECONFIDENȚIALITATEHARTA SITE-ULUI