Scrisă de colaboratorii editoriali WebMD
Evaluat medical de Poonam Sachdev la 31 martie 2023
ÎN ACEST ARTICOL
- Ce este menopauza?
- Cauzele menopauzei
- Simptomele menopauzei
- Ce se întâmplă în timpul menopauzei?
- Ce afecțiuni cauzează menopauza prematură?
- Ce nu cauzează menopauza prematură?
- Cât durează simptomele menopauzei?
- Diagnosticul menopauzei
- Tratamentul menopauzei
- Tratamente alternative și complementare pentru menopauză
- Complicații ale menopauzei
Ce este menopauza?
Menopauza este sfârșitul ciclurilor menstruale. Termenul este uneori folosit pentru a descrie schimbările prin care treci chiar înainte sau după ce încetezi să ai menstruația, marcând sfârșitul anilor de reproducere. Menopauza apare de obicei în jurul vârstei de 50 de ani.
Cauzele menopauzei
Femeile se nasc cu toate ovulele lor , care sunt depozitate în ovare. Ovarele lor produc, de asemenea, hormonii estrogen și progesteron , care le controlează perioada ( menstruația ) și eliberarea de ouă ( ovulație ). Menopauza are loc atunci când ovarele nu mai eliberează un ovul în fiecare lună și menstruația se oprește.
Menopauza este o parte obișnuită a îmbătrânirii când se întâmplă după vârsta de 40 de ani. Dar unele femei pot trece prin menopauză devreme. Poate fi rezultatul unei intervenții chirurgicale, cum ar fi în cazul în care ovarele lor sunt îndepărtate printr-o histerectomie , sau o deteriorare a ovarelor, cum ar fi chimioterapie . Dacă se întâmplă înainte de 40 de ani, din orice motiv, se numește menopauză prematură.
Simptomele menopauzei
Primele semne ale menopauzei
Majoritatea femeilor care se apropie de menopauză vor începe să experimenteze simptome vasomotorii (VMS). Cele mai frecvente sunt bufeurile . În timpul unei bufeuri, există o senzație bruscă de căldură care se răspândește pe partea superioară a corpului, adesea cu înroșire, o inimă accelerată și transpirație . Aceste fulgere pot varia de la ușoare la majoritatea femeilor până la severe la altele.
De asemenea, puteți observa și alte simptome ale menopauzei, cum ar fi:
- Perioade neuniforme sau ratate
- Uscăciunea vaginală
- Sânii în tensiune
- Necesitatea de a face pipi mai des
- Probleme cu somnul
- Schimbări emoționale
- Pielea, ochii sau gura uscate
Simptomele menopauzei
Alte simptome includ:
- Oboseală
- Depresie
- Mărimea
- Dureri de cap
- Dureri și dureri articulare și musculare
- Creștere în greutate
- Pierderea parului
- Modificări ale libidoului ( apetitul sexual )
Ce se întâmplă în timpul menopauzei?
Menopauza naturală nu este cauzată de niciun tip de tratament medical sau chirurgical. Este lentă și are trei etape:
- Perimenopauza . Această fază începe de obicei cu câțiva ani înainte de menopauză, când ovarele tale produc mai puțin estrogen . Perimenopauza durează până la menopauză, punctul în care ovarele nu mai eliberează ovule. În ultimii 1 până la 2 ani ai acestei etape, nivelul de estrogen scade mai repede. Multe femei au simptome de menopauză .
- Menopauza. Acesta este momentul în care a trecut un an de când nu ai avut menstruație. Ovarele tale au încetat să elibereze ovule și să producă cea mai mare parte din estrogenul lor.
- După menopauză. Aceștia sunt anii de după menopauză. VMS la menopauză, cum ar fi bufeurile și transpirațiile nocturne, de obicei, scad. Dar riscurile pentru sănătate legate de pierderea de estrogen cresc pe măsură ce îmbătrânești.
Ce afecțiuni cauzează menopauza prematură?
Genele tale, unele tulburări ale sistemului imunitar sau procedurile medicale pot provoca menopauza prematură. Alte cauze includ:
- Insuficiență ovariană prematură (sau insuficiență ovariană primară) . Când ovarele tale încetează prematur să elibereze ovule, din motive necunoscute, nivelurile tale de estrogen și progesteron se modifică. Când acest lucru se întâmplă înainte de 40 de ani, se numește insuficiență ovariană prematură. Spre deosebire de menopauza prematură, insuficiența ovariană prematură nu este întotdeauna permanentă.
- Menopauza indusa. Acest lucru se întâmplă atunci când medicul dumneavoastră vă scoate ovarele din motive medicale, cum ar fi cancerul uterin sau endometrioza . Se poate întâmpla și atunci când radiațiile sau chimioterapia vă afectează ovarele.
Ce nu cauzează menopauza prematură?
Câteva lucruri despre care ați putea crede că ar influența vârsta menopauzei, dar nu:
Controlul hormonal al sarciniiChiar dacă utilizați o metodă care oprește ovulația , aceasta nu oprește pierderea foliculilor – procesul constant prin care ovarul îi ia din ovulele în repaus. Toți foliculii tăi disponibili în acea lună mor, chiar dacă nu ovulezi.
Etnie. Un studiu asupra femeilor aflate în premenopauză și în perimenopauză timpurie a constatat că rasa și etnia nu joacă niciun rol în vârsta la care experimentați menopauza. Study of Women’s Health Across the Nation (SWAN) a analizat femei din rase diferite din șapte state și a constatat că au experimentat menopauză în jurul aceleiași vârste.
Cât durează simptomele menopauzei?
Menopauza este diferită la fiecare femeie. În general, simptomele perimenopauzei durează aproximativ 4 ani.
Diagnosticul menopauzei
Ai putea bănui că intri la menopauză. Sau medicul dumneavoastră va spune ceva, pe baza simptomelor despre care le-ați spus.
Puteți să vă urmăriți menstruația și să le înregistrați pe măsură ce acestea devin inegale. Modelul va fi un alt indiciu pentru medicul dumneavoastră că sunteți în perimenopauză sau vă apropiați de menopauză.
De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate testa sângele pentru niveluri de:
- Hormonul foliculostimulant (FSH). De obicei, aceasta crește pe măsură ce vă apropiați de menopauză.
- Estradiol. Acest lucru îi spune medicului dumneavoastră cât de mult estrogen produc ovarele dumneavoastră. Acest nivel va scădea la menopauză.
- Hormonii tiroidieni. Acest lucru arată probleme cu glanda tiroidă, care vă pot afecta menstruația și pot provoca simptome care arată ca menopauza.
Tratamentul menopauzei
Menopauza este un proces natural. Multe simptome vor dispărea în timp. Dar dacă cauzează probleme, tratamentele te pot ajuta să te simți mai bine. Cele comune includ:
- Terapia de substituție hormonală (HRT). Aceasta se mai numește și terapie hormonală pentru menopauză. Luați medicamente pentru a înlocui hormonii pe care corpul dumneavoastră nu îi mai produce. Anumite medicamente sau combinații pot ajuta cu bufeurile și simptomele vaginale, precum și să vă întărească oasele. Dar ele vă pot expune și la un risc mai mare de probleme de sănătate, cum ar fi boli de inimă sau cancer de sân , așa că ar trebui să luați cea mai mică doză care funcționează pentru cel mai scurt timp posibil.
- Terapia hormonală locală. Aceasta este o cremă, un insert sau un gel cu estrogen pe care îl puneți în vagin pentru a ajuta la uscăciune.
- Medicamente nonhormonale. Medicamentul paroxetină pentru depresie (Brisdelle, Paxil) este aprobat de FDA pentru a trata bufeurile. Medicamentul gabapentina (Gralise, Neuraptine, Neurontin) și clonidina pentru tensiune arterială (Catapres, Kapvay) le pot ușura. Medicamentele numite modulatori selectivi ai receptorilor de estrogen (SERM) vă ajută organismul să-și folosească estrogenul pentru a trata bufeurile și uscăciunea vaginală.
- Medicamente pentru osteoporoza. Este posibil să luați medicamente sau suplimente de vitamina D pentru a vă menține oasele puternice.
Schimbări ale stilului de viață
Schimbările stilului de viață ajută multe femei să facă față simptomelor menopauzei. Încercați acești pași:
- Dacă aveți un simptom vasomotor, cum ar fi bufeurile, beți apă rece, stați sau dormiți lângă un ventilator și îmbrăcați-vă în straturi.
- Utilizați o cremă vaginală sau un lubrifiant fără prescripție medicală pentru uscăciune.
- Faceți exerciții regulate pentru a dormi mai bine și pentru a preveni afecțiuni precum bolile de inimă, diabetul și osteoporoza.
- Întăriți-vă mușchii podelei pelvine cu exerciții Kegel pentru a preveni scurgerile vezicii urinare.
- Rămâneți activă social și mental pentru a preveni problemele de memorie.
- Nu fuma. Tutunul poate provoca menopauza precoce și poate crește bufeurile.
- Limitați cantitatea de alcool pe care o consumați, pentru a reduce șansele de a face cancer de sân și pentru a vă ajuta să dormiți mai bine.
- Mâncați o varietate de alimente și mențineți o greutate sănătoasă pentru a vă ajuta cu bufeurile.
- Practicați lucruri precum yoga, respirația profundă sau masajul pentru a vă ajuta să vă relaxați.
Dieta pentru menopauză. Ceea ce mănânci ar putea afecta atunci când intri în menopauză, sugerează cercetările.
„În special, s-a descoperit că un consum mai mare de pește gras întârzie momentul menopauzei naturale cu aproximativ 3 ani, iar leguminoasele proaspete – cum ar fi mazărea și fasolea verde – a fost asociată cu o menopauză ulterioară cu aproximativ un an”, a spus. autorul studiului Yashvee Dunneram.
„Pe de altă parte , un consum mai mare de carbohidrați rafinați – cum ar fi pastele și orez – a grăbit apariția menopauzei cu 1,5 ani”, a spus Dunneram.
„Carbohidrații rafinați sunt unul dintre principalii vinovați pentru rezistența la insulină . Un nivel ridicat de insulină circulantă ar putea interfera cu activitatea hormonilor sexuali și ar putea crește nivelul de estrogen, ambele ar putea crește numărul de cicluri menstruale și ar epuiza mai repede aprovizionarea cu ovule, provocând astfel o creștere mai devreme. menopauza”.
În ceea ce privește cei cu o dietă vegetariană, cercetătorii au descoperit că suferă de menopauză cu aproximativ un an mai devreme decât cei care mănâncă carne. Conținutul bogat de fibre și conținut scăzut de grăsimi animale din unele mese vegetariene a fost legat de un nivel scăzut de estrogen.
Dar consumatorii de carne care au consumat zilnic cantități mai mari de alimente sărate — cum ar fi chipsurile de cartofi, covrigei și arahide — au experimentat menopauza cu aproximativ 2 ani mai devreme decât cei care nu au mâncat carne.
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine legătura între dietă și menopauză.
Tratamente alternative și complementare pentru menopauză
Unele studii au descoperit că produsele din soia ameliorează bufeurile, dar cercetătorii încă cercetează acest lucru. Nu există multe studii ample despre dacă alte suplimente, cum ar fi cohoshul negru sau hormonii „bioidentici”, funcționează pentru simptomele menopauzei. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe orice suplimente pe bază de plante sau dietetice.
Yoga, tai chi și acupunctura sunt modalități mai sigure de a gestiona simptomele menopauzei.
Complicații ale menopauzei
Pierderea de estrogen legată de menopauză este legată de următoarele probleme de sănătate, care devin mai frecvente pe măsură ce femeile îmbătrânesc.
După menopauză, femeile au mai multe șanse să aibă:
- Pierderea osoasa ( osteoporoza )
- Boala de inima
- Vezica urinară și intestinele care nu funcționează așa cum ar trebui
- Risc mai mare de apariție a bolii Alzheimer
- Mai multe riduri
- Putere și tonus muscular slabe
- Vedere mai slabă , cum ar fi din cauza cataractei (încețoșarea cristalinului ochiului ) și a degenerescenței maculare (defalcarea punctului mic din centrul retinei, care este centrul vederii )
Poate fi dificil să gestionezi schimbările sexuale care vin odată cu menopauza, cum ar fi uscăciunea vaginală și pierderea apetitului sexual. De asemenea, s-ar putea să descoperi că nu îți place sexul la fel de mult și că ai dificultăți în a ajunge la orgasm. Atâta timp cât nu este dureroasă, activitatea sexuală regulată vă poate ajuta să vă mențineți vaginul sănătos prin promovarea fluxului sanguin.
Ovarele tale au încetat să mai trimită ovule odată ce ai ajuns la menopauză, așa că nu poți rămâne însărcinată. Dar poți să faci totuși o boală cu transmitere sexuală. Folosiți practici sexuale mai sigure dacă nu sunteți într-o relație cu o singură persoană.