Rezultatele ale rolului elastografiei transrectale în detectarea leziunilor neoplazice ale prostatei

Introducere:

Leziunile hipoecogene ale prostatei sunt specifice cancerului de prostată.

Elastografia prostatica transrectala are rolul de a detecta si stabili caracterul soft sau hard al acestor leziuni. Scopul acesteia este de a reduce numărului de puncții biopsii prostatice negative.

Pacienţi şi metodă:

Lotul de studiu a cuprins un numǎr de 35 pacienţi ce au avut cresteri ale valorii PSA total între 5.32-35 ng/ml, cu sau fara leziuni clinice prezente la momentul evaluarii (nodul prostatic) sau punctie biopsie prostatica negativa in antecedente. Toti pacientii au beneficiat de elastografie transrectala dar doar 25 dintre ei au avut leziuni suspecte ce prezentau semnal elastografic hard. Protocului de punctie prostatica aplicat a fost de biopsie tintita + biopsie regionala (Scattoni).

Rezultate:

Au fost decelate leziuni maligne in cazul a 15 pacienti (Gleason 6 – 6 pacienti, Gleason 7 – 4 pacienti, Gleason 8 – 3 pacienti, Gleason 9 – 2 pacienti), leziuni suspecte (HG-PIN si ASAP) in cazul a 5 pacienti, leziuni benigne (focare de inflamatie, hiperplazie benigna) in cazul a 5 pacienti. Leziunile descrise elastografic, maligne sau atipice (ASAP sau HG-PIN), au coincis in cazul a 15 respectiv 5 pacienti (60 si 20%).

Concluzii:

Elastografia s-a dovedit a fi superioara ecografiei transrectale in diagnosticarea zonelor suspecte si diferentierea leziunilor hipoecogene cu caracter inflamator sau chistic. De asemenea, este o metoda de investigatie minim invaziva, repetabila si relativ ieftina.