Dr. Catalona https://drcatalona.com/wp-content/uploads/2020/11/Tomatoes-300×202.png

EFECTUL LICOPENULUI ASUPRA CANCERULUI DE PROSTATĂ

LICOPENUL, UN ANTIOXIDANT

Roșiile conțin licopen, un antioxidant natural care protejează împotriva deteriorării celulelor. Celulele deteriorate care  se înmulțesc se transformă în tumori. Licopenul este, de asemenea, antiinflamator. Aceste două caracteristici ale licopenului i-au determinat pe cercetători să emită ipoteza că consumul de roșii ar putea proteja împotriva cancerului de prostată.

De exemplu, un studiu recent efectuat pe aproape 28.000 de bărbați a constatat că consumul de roșii conservate și fierte de cinci sau mai multe ori pe săptămână a fost asociat cu un risc cu 28% mai mic de a dezvolta cancer de prostată, în comparație cu bărbații care nu au mâncat niciodată roșii. Roșiile fierte, cum ar fi pasta de roșii, sosul sau conservele de roșii, conțin o formă de licopen care este mai ușor de utilizat de către organism.

Cu toate acestea, acest studiu a fost observațional. În timp ce cercetările observaționale anterioare au găsit rezultate similare, studii ca aceasta caută corelații, nu o relație cauză-efect.