Ce ar trebui să știe fiecare femeie despre atrofia vaginală

 

DE KORIN MILLER PUBLICAT: 1 SEPTEMBRIE 2020

 

Corpul tău – și, în special, vaginul tău – trece prin schimbări de-a lungul vieții tale. Acest lucru este valabil mai ales în timpul menopauzei.

Menopauza determină scăderea nivelului hormonului estrogen din organism, ceea ce vă poate afecta vaginul și tractul urinar, explică Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG). În timp, mucoasa ta vaginală poate deveni mai subțire, mai uscată și mai puțin elastică.Populaîia microbiană vaginală benefică(Lactobacili producatori de bacteriocine,peroxid de hydrogen si acid lactic care inhiba germenii patogeni -E Coli),în absența estrogenului,scade favorizând dezvoltarea germenilor patogeni ,implicit a vaginitelor și infecțiilor utinare.

Această afecțiune, numită atrofie vaginală, afectează 45% dintre femei, potrivit unui studiu publicat în Journal of Menopausal Medicine . Din cauza fluxului sanguin vaginal redus și a capacității de excitare și orgasm, atrofia vaginală poate interfera cu capacitatea dumneavoastră de a avea plăcere în timpul sexului, spune expertul în sănătatea femeilor Jessica Shepherd , MD, obstetricienă din Dallas, Texas.

Implicațiile merg dincolo de sex. „Atrofia vaginală te poate deranja chiar și atunci când faci doar o plimbare”, spune Mary Jane Minkin , MD, profesor clinic de obstetrică și ginecologie și științe reproductive la Yale Medical School.

Vestea bună este că atrofia vaginală se poate trata. Iată informațiile de care aveți nevoie despre afecțiune și despre cum să obțineți ameliorare.

  

Care sunt simptomele atrofiei vaginale?

Experiența fiecărei femei este ușor diferită, spune dr. Minkin. În general, ACOG spune că este posibil să aveți următoarele simptome:

  • Arsuri vaginale și mâncărimi
  • Scăderea lubrifierii în timpul sexului
  • Sângerări după sex
  • Mai frecvente infecții vaginale și urinare
  • O nevoie frecventă de a face pipi

Simptomele urinare pot părea surprinzătoare, dar atrofia vaginală subțiază și mucoasa vezicii urinare, spune dr. Shepherd, ceea ce predispune femeile la infecții ale vezicii urinare.

Cum îmi poate afecta viața atrofia vaginală?

Sexul dureros este una dintre cele mai mari probleme, spune dr. Minkin. „Lipsa lubrifierii poate irita țesutul vaginal, iar frecarea din cauza sexului îl irită și mai mult”, explică ea. Partea cea mai frustrantă? Evitarea sexului deoarece este dureros poate agrava simptomele atrofiei vaginale. „Este un cerc vicios”, spune dr. Minkin. „Dacă nu faci sex, continui să fii mai uscat.” A face sex în mod regulat crește fluxul de sânge către vagin și poate determina o creștere a anumitor hormoni care vă ajută să vă mențineți vaginul bine lubrifiat și elastic, spune Dr. Shepherd.

Doar uscăciunea poate fi un lucru dificil de rezolvat, spune dr. Minkin. Poate provoca mâncărime și arsuri în timpul vieții de zi cu zi. „Celulele din vagin se schimbă de fapt”, spune dr. Minkin. „Ele devin  mai subțiri, iar asta poate provoca simptome incomode.”

Modificările urinare pot apărea și ele. A simți că trebuie să faci pipi des și a trebui să mergi  imediat la baie , le poate face pe unele femei să  nu se aventureze prea departe de o baie, spune dr. Minkin.

Cum o tratezi?

Din fericire, există multe opțiuni pentru a trata atrofia vaginală.

Hidratante și lubrifianți vaginali

Aceste produse  ajută la ameliorarea uscăciunii și la prevenirea sexului dureros și sunt de obicei disponibile în farmacii.

 

Terapia locală cu estrogeni

O doză mică de estrogen este eliberată printr-o cremă vaginală, un inel sau o inserție solubilă direct în țesutul vaginal, unde ajută la restabilirea grosimii și elasticității mucoasei vaginale. Aceste tratamente pe bază de rețetă ajută, de asemenea, la ameliorarea uscăciunii și a iritației, spune dr. Minkin.

Terapia sistemică cu estrogeni

Luați o pastilă sau aplicați un plasture, gel sau spray pe piele, iar estrogenul este eliberat în fluxul sanguin și călătorește către organele și țesuturile care au nevoie de mai mult hormon.

Rețineți că este important să luați progestativ atunci când faceți o terapie cu estrogeni, conform ACOG . Tratamentele numai cu estrogeni – care sunt disponibile pe bază de rețetă – pot crește riscul de cancer la nivelul mucoasei uterului, iar progestinul ajută la combaterea acestui lucru. Estrogenul face ca celulele din mucoasa uterului să se multiplice și să se dividă, în timp ce progestativele ajută la eliminarea acelei mucoase, explică dr. Shepherd.

Modulatori selectivi ai receptorilor de estrogeni

Cunoscut și sub denumirea de SERM, acest medicament pe bază de rețetă se leagă de receptorii de estrogeni care sunt localizați pe tot corpul și poate ajuta la stimularea producției de hormon.

Când ar trebui să vorbesc cu medicul meu despre asta?

Discutați dacă vă apropiați de menopauză (de obicei, la 40 și 50 de ani), spune Dr. Shepherd. „Atrofia vaginală ar trebui să fie luată în  discuție , astfel încât o femeie să știe la ce să se aștepte și, pe măsură ce simptomele încep să apară, acestea pot fi abordate”, spune ea.

Indiferent de vârsta ta, dacă vaginul tău se simte inconfortabil sau dacă ai de-a face cu sex dureros, discută întotdeauna cu medicul tău.