Ce este o cultură de urină

Evaluat medical de Nazia Q Bandukwala, DO la 18 ianuarie 2022

Urocultura este un test pentru a verifica dacă există in urina germeni(bacterii,ciuperci,altele)  care pot provoca o

infecție a tractului urinar ( UTI ).

Tractul urinar include rinichii , vezica urinară și tuburile care transportă urina (ureterele și uretra).

O infecție începe de obicei în vezică sau uretră (tubul din care iese urina). Dar poate afecta orice parte a acestui sistem.

Dacă aveți o infecție, poate exista o senzație de arsură,usturime sau durere când faceți pipi. Urinati des; s-ar putea să simțiti că trebuie să urinati, dar nu iese nimic sau foarte puțin.Urina este tulbure. Dacă aveți și febră , poate însemna că aveți o infecție mai gravă.

Ce fac pentru o urocultură?

Urinati într-un recipient special ,steril.

Fig.1.Recipiente pentru colectarea urinii

Asigurați-vă că obțineți o probă de urină „curată”, astfel încât microbii găsiți în ea provin dintr-o infecție a tractului urinar și nu dintr-o altă sursă, cum ar fi pielea zonei genitale!

Iată cum se procedeaza:

1.Pregatiti doua recipiente(Isi II).Desurubati capacul de culoare rosie a  recipientelor .

2.Spălați-vă mâinile .

 3.Ștergeți zona din jurul orificiului pe unde faceți pipi cu un tampon umed .Dacă sunteți femeie, îndepartati buzele exterioare ale vaginului și curățați din față în spate.

Fig.2.Indepartarea labiilor(2a) si stergerea meatului uretral extern cu servetel umed ,din fata in spate(2b)

 

Bărbații ar trebui să-și ștergă vârful penisului .

4.Urinati in primul recipient(10-15ml):aceasta va fi proba  pentru analiza completa a urinii.

Opriti jetul urinar si puneti recipientul I deoparte .Luati recipientul II si urinati in acesta,cca 10-15ml.  Asigurați-vă că recipientul nu vă atinge pielea(proba pentru urocultura) Terminati de urinat în toaletă. Aceasta se numește captură de urină „în mijlocul fluxului”.

Repuneti capacul recipientului.

5.Spalati-Va din nou pe mâini.

Unii oameni ar putea avea nevoie de eșantionul lor colectat printr-un cateter — un tub subțire introdus în uretră și în vezică. Acest procedeu se face de catre un  medic. Proba se pune într-un recipient steril.

Ce se întâmplă mai departe?

Probele de urina ajung la un laborator.Pentru urocultura (Proba II), picăturile de urina sunt puse într-o cutie de sticla in care ,in prealabil ,s-a pus un mediu de cultura(nutritie) pentru bacterii .Aceste cutii(se numesc cutii Petri) vor fi păstrate la 37 de grade Celsius . În următoarele câteva zile, orice bacterie  din probă se va înmulți și crește.

Un medic de laborator se va uita la microbi prin microscop. Mărimea, forma și culoarea lor indică ce tipuri de microbi s-au dezvoltat pe mediile de cultura. Medicul de laborator va observa câte colonii microbiene cresc(numarul ). Dacă este o infecție adevărată, de obicei domină un tip de bacterie. Medicul va raporta identitatea germenului.

Dacă nu există germeni dăunători, cultura este numită „negativă”. Dacă există germeni răi în creștere, rezultatul este „pozitiv”. Cel mai frecvent germene care cauzează infecții urinare este E-coli – bacteriile care trăiesc în intestinele dumneavoastră .

Laboratorul poate face mai multe teste (antibiograma)pentru a vedea care medicamente au cele mai bune șanse de a lupta împotriva infecției.

Când voi obține rezultatele?

Rezultatul analizei se obtine in cca 3 zilelucratoare(daca este negativ). Daca au crescut germeni pe mediul de cultura trebuie testata sensibilitatea acestora la antibiotic(antibiograma),astfe incat rezultatul  sa-l primiti mai tarziu-5 zile sau mai multe ,in functie de numarul de microbi,agresivitatea acestora precum si sensibilitatea(sau rezistenta )la antibiotice!

Dacă aveți o infecție urinara , probabil vi se vor administra antibiotice . De cele mai multe ori, infecția dispare. La femeile tinere, actul sexual crește riscul de infecție. La femeile în vârstă,  postmenopauză și deficiența de estrogeni crește riscul recidivei. Riscul este mai mare la bărbații în vârstă care au prostata mărită.

Este important să luați medicamentul așa cum vă spune medicul. O infecție care începe în vezică(cistita) sau uretră se poate răspândi la rinichi(pielonefrita) și îi poate afecta.

Bibliografie

© 2022 WebMD, LLC.

 

American Association of Clinical Chemistry: “Urine Culture.”

National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases: “Urinary Tract Infections (UTIs).”

U.S. Library of Medicine: “Understanding Urine Tests.”

Nemours Foundation: “Urine Test: Routine Culture.”

National Kidney Foundation: “Urinary Tract Infections.”

Harvard Medical School: “When Urinary Tract Infections Keep Coming Back.”

© 2022 WebMD, LLC. All rights reserved.