Introducere: Imaginea de fuziune este procesul de combinare a informaţiilor relevante din două sau mai multe fotografii într-o singură imagine care deţine mai multe informaţii decât oricare dintre imaginile separate. Scopul fuziunii cognitive este localizarea zonelor suspecte decelate în urma evaluării mRMN permiţând astfel efectuarea PBP ecoghidată transrectal în zonele de elecţie urmată de prelevarea uzuală a celor 12 puncţii randomizate sau utilizând protocolul Scattoni.

Material şi metodă: Imaginea de fuziune poate fi utilizată printr- un soft ce suprapune imaginile în timp real de pe ecografia transrectală pe cele înregistrate la mRMN sau cu suprapunere cognitivă. Am utilizat procedeul de suprapunere cognitivă cu următoarele indicaţii: pacienţi cu una sau mai multe PBP negative şi PSA între 4 şi 35 ng/ml, PSA în creştere sau PSA liber sub 10%. Din cei 29 de pacienţi care au efectuat RMN multiparametric, 24 de pacienţi au beneficiat de PBP prin fuzionare cognitivă între rezultatul RMN, ecografia transrectală şi PBP. 5 pacienti au fost exclusi deorece nu prezentau leziuni RMN suspecte.

Rezultate: Rezultatul histopatologic a indicat prezenţa unei histologii maligne prostatice în cazul a 13 pacienţi, iar în cazul a 5 pacienti s-a depistat ASAP sau HG-PIN. 6 pacienti au avut rezultat histopatologic benign. Concordanta dintre descrierea RMN a leziunii prostatice si rezultatul histopatologic malign a fost în cazul a 13 pacienţi (54%) şi cu indicatie de rebiopsiere (ASAP sau HG-PIN) a fost in cazul a 5 pacienti (20,8%).

Concluzii: Cancerul de prostată poate fi detectat pe mRMN. Fuzionarea cu ecografia transrectală permite urologului să treacă de la etapa biopsierii randomizate (oarbe) la biopsia ţintită a zonelor suspecte.