CE ESTE RMN / IRM ȘI CUM FUNCȚIONEAZĂ APARATUL DE RMN / IRM?
Imagistica prin Rezonanță Magnetică (IRM) sau Rezonanța Magnetică Nucleară (RMN) este o metodă de diagnostic neiradiantă și neinvazivă care utilizează o tehnologie imagistică modernă ce se folosește de un câmp magnetic și unde de radiofrecvență pentru a vizualiza în detaliu diferitele organe sau țesuturi ale corpului uman.
RMN-UL, METODĂ IMAGISTICĂ PRECISĂ PENTRU DIAGNOSTIC ȘI ÎNDRUMARE TRATAMENT
RMN-ul este o investigație imagistică ce are în principal rol de diagnostic pentru o gamă largă de afecțiuni, dar ajută și la orientarea abordării chirurgicale, la monitorizarea unor tratamente sau post-tratament. Este necesar ca o astfel de investigație să se facă la recomandarea unui medic radiolog, care să cunoască istoricul medical al pacientului.
IMPORTANT! Aparatul RMN nu utilizează radiații și prin urmare, investigația IRM poate fi repetată la cererea medicului, fără nici un risc.
TIPURI DE EXAMINĂRI RMN DISPONIBILE LA DONNA MEDICAL CENTER
La Centrul de Excelență în RMN al Donna Medical Center, aparatul Siemens Magnetom Vida 3T este dotat cu întreaga gamă de antene pentru a putea efectua orice tip de examinare IRM 3T:
RMN-ul mamar este recomandat de medicul supraspecializat în Imagistica Sânului ca metodă de diagnostic complementară, atunci când metode de primă intenție precum ecografia mamară sau mamografia nu sunt concludente sau se contrazic.
✓ RMN cranio-cerebral / RMN patologie neurologică sau neurochirurgicală
RMN-ul cerebral este o metodă de diagnostic de detaliu utilizată în neuroimagistică pentru analiza modificărilor neurologice (funcționării normale a creierului), recomandată de medicul neurolog sau neurochirurg. De asemenea, acesta are și utilitate preoperatorie, prin crearea unei hărți a proiecțiilor corticale, ce ajută medicul chirurg să intervină cu mare precizie.
✓ RMN coloană vertebrală / RMN spinal
RMN-ul de coloană vertebrală vizualizează discurile intervertebrale, rădăcinile nervilor spinali și măduva spinării și este o metodă imagistică de diagnostic pentru afecțiuni spinale precum herniile de disc, infecțiile, inflamațiile, tumorile, malformațiile, modificările posttraumatice, modificările de aliniament ale coloanei vertebrale etc.
RMN-ul abdominal este o metodă imagistică de diagnostic în patologia ficatului (RMN hepatobiliar), colecistului, pancreasului, splinei, glandelor suprarenale și a rinichilor, precum și de la nivelul tubului digestiv (EnteroRMN). De asemenea, acesta poate vizualiza tumori infecții și obstrucții de la nivelul căilor biliare sau urinare.
✓ RMN pelvin / RMN pelvis
RMN-ul pelvin identifică imagistic afecțiuni ale prostatei, afecțiuni testiculare, rectale și ginecologice.
RMN-ul de prostată multiparametric este examinarea imagistică noninvazivă de elecție în evaluarea dimensiunilor, agresivității și extinderii tumorii în cancerul de prostată.
✓ RMN patologie ginecologică / RMN ginecologic
RMN-ul ginecologic este recomandat de medicul ginecolog atunci când rezultatul testului Babeș-Papanicolau indică prezența unor formațiuni precancerigene sau cancerigene la nivelul aparatului genital. PAP testul și Colposcopia, împreună cu RMN-ul abdominal/RMN pelvin cu protocol pentru patologia ginecologică diagnosticată sunt metode de diagnosticare precoce și sigure ale cancerelor ginecologice.
RMN-ul musculo-scheletal este recomandat ca urmare a efectuării unul consult clinic de specialitate, a unei radiografii osoase sau a unei ecografii musculo-scheletale, ca metodă imagistică de diagnostic complementară ce investighează aparatul locomotor (oase, mușchi, ligament, tendoane): patologia osoasă și patologia părților moi.
✓ RMN cardiac / RMN cord / RMN inimă și vase de sânge
RMN-ul cardiac este cea mai sigură metodă imagistică utilizată în diagnosticul și urmărirea pacienților diagnosticați sau suspectați cu boli cardiace sau ale aortei. Cu ajutorul RMN-ului cardiac, medicul vizualizează cu precizie componentele cordului, inclusiv camerele și valvele.
✓ RMN toracal / RMN în zona pieptului
RMN-ul de torace este o procedură imagistică utilizată pentru depistarea cancerelor pulmonare sau ale altor țesuturi, pentru caracterizarea leziunilor mediastinale sau pleurale, măsurarea unei tumori, pentru a identifica anatomia și funcția inimii și a componentelor ei, în depistarea infarctului miocardic, pentru a vizualiza dinamica fluxului sangvin în vasele de sânge și compartimentele inimii, dar și pentru a identifica noduli limfatici, boli de la nivelul vaselor pieptului sau ale pericardului.
✓ Entero-RMN-ul / RMN explorare tub digestiv
Entero-RMN-ul este o investigație radiologică complementară de explorare a tubului digestiv care este utilă în patologia inflamatorie de tract digestiv și în diagnosticarea sigură a bolilor digestive și intestinale.
✓ RMN urologic / Urografie RM
Urografia RM reprezintă o investigație de rezonanță magnetică nucleară neinvazivă ce permite atât evaluarea morfologică, cât și funcțională a aparatului renal (diagnosticarea patologiei renovezicale). Aceasta vizualizează întregul aparat excretor (rinichi, uretere, vezică urinar) și este complementară RMN-ului abdomino-pelvin.
✓ RMN-ul fetal / RMN Patologie Pediatrică
RMN-ul fetal permite confirmarea clară a unor malformații depistate la ecografia fetală. RMN-ul fetal vizualizează cu exactitate leziuni sau malformații intrauterine și oferă un diagnostic clar al modificărilor observate la morfologia fetală de trimestru 2 sau 3. De asemenea, RMN-ul fetal poate să evidențieze modificări morfologice care nu sunt vizibile ecografic.
✓ RMN Whole Body / RMN screening oncologic
RMN-ul este o metodă imagistică avansată de diagnostic și de monitorizare a intervențiilor chirugicale și a tratamentelor pre și postoperatorii. Află că se poate face RMN de screening pentru tot corpul ca o evaluare generală ce te asigură că ești bine. Mai mult, aceasta îți permite să ai o imagine de ansamblu asupra stării tale generale de sănătate și dacă este cazul, poți investiga mai departe doar zonele care au prezentat probleme medicale.
OBSERVAȚIE! Trebuie să știi că imagistica prin rezonanță magnetica (IRM) poate fi utilizată în locul tomografiei computerizate (CT), mai ales atunci când sunt studiate organele și țesuturile moi pentru că nu sunt ascunse de oase, așa cum se întâmplă în CT. Practic, RMN-ul oferă imagini detaliate ale zonei investigate. În plus, comparativ cu CT, RMN-ul este non-invaziv, deoarece nu folosește radiații ionizante.
INDICAȚII RMN – CÂND SE EFECTUEAZĂ RMN (IRM)
✓ Afecțiuni cerebrale (accidente vasculare, tumori cerebrale, patologii neurodegenerative, patologia tulburărilor de conștiență, cancer cervical)
✓ Afecțiuni ale coloanei vertebrale (hernii de disc, patologie vertebrală sau de cordon medular)
✓ Afecțiuni ale sistemului musculo-scheletal (artrită, rupturi ligamentare sau de menisc, cancer osos)
✓ Afecțiuni abdomino-pelvine (cancerul de prostată, afecțiuni ale tractului urinar, cancer vezică urinară)
✓ Afecțiuni ginecologice (cancer de col uterin, cancer endometrial, cancer ovarian)
✓ Afecțiuni mamare (cancer mamar, formațiuni de tip nodul mamar sau chist mamar cu caracter suspect)
✓ Afecțiuni ale tractului digestiv (boli digestive și intestinale)
✓ Afecțiuni cardiologice
✓ Patologie pediatrică
CONTRAINDICAȚII PENTRU EXAMENUL RMN (IRM)
Nu pot efectua IRM pacienții care:
✓ au biostimulator de tipul stimulator cardiac;
✓ au proteze osoase metalice;
✓ au implantat un stimulator neuronal;
✓ au clipsuri/stenturi/spirale intravasculare metalice cu componentă feroasă la nivel intracranian;
✓ au fragmente metalice la nivelul capului;
✓ au proteză cardiacă valvulară, stimulator cardiac (pace maker), stenturi vasculare sau orice alte implanturi metalice incompatibile cu RMN-ul.
CINE REALIZEAZĂ EXAMINAREA RMN, CINE INTERPRETEAZĂ EXAMENUL ȘI ÎN CÂT TIMP ESTE GATA REZULTATUL MEDICAL?
Examinarea RMN 3 Tesla (IRM), indiferent de tipul de RMN, este întotdeauna efectuată de un asistent medical sau tehnician specializat, conform cu protocolul realizat de medicul radiolog la care sunteți programat(ă).
Niciodata examinarea (scanarea) propriu-zisă nu este efectuată de medicul radiolog care interpretează rezultatul, de aici și posibilitatea ca în anumite cazuri, interpretarea examinării realizată de medicul radiolog se face prin TELEMEDICINĂ, medicul nefiind prezent în clinică la momentul examinării.
Vă asigurăm totuși, încă o dată, că asistentul de radiologie realizează examinarea urmărind întocmai protocolul și procedura medicului radiolog.
Rezultatul examenului RMN (IRM) este de cele mai multe ori eliberat în 2-3 zile lucrătoare, cu excepția examenelor RMN complexe de sân sau a unor examene de abdomen și/sau pelvis, care pot dura până la o săptămână.
În cazul în care aveți nevoie de un rezultatul medical în urgență, vă rugăm să specificați la momentul programării, cât și la momentul confirmării, cu o zi înaintea datei de programare.