Scrisă de colaboratorii editoriali WebMD

Evaluat medical de Nazia Q Bandukwala, DO la 22 noiembrie 2021

ÎN ACEST ARTICOL

Până la vârsta de 10 ani, cei mai mulți băieți necircumciși își pot trage prepuțul înapoi de la capul penisului . Pentru unii, este posibil să nu se retragă complet până la vârsta de aproximativ 17 ani. Când se întâmplă acest lucru, se consideră  fimoză.

Băieții se nasc cu fimoză care poate dura până la pubertate. Cu timpul, pielea se retrage în mod natural de pe capul penisului . Ai nevoie de tratament numai dacă se întâmplă ca  prepuțul tău a devenit complet neretractabil. Sau dacă, în copilărie, capul penisului are roșeață, durere sau umflare.

 

 

 

Fig.1 Fimoză

Când prepuțul se blochează în spatele capului penisului, în parafimoză , circulația se poate întrerupe. Bărbații sau băieții de orice vârstă trebuie să ia acest lucru în serios și să consulte un medic sau să meargă imediat la spital.

Cauze

Țesut cicatricial . Infecțiile pot lăsa cicatrici la nivelul prepuțului, ceea ce ar putea face pielea mai puțin elastică. Țesutul dur poate îngreuna retracția prepuțului.

Tracționați și întindeți foarte ușor. Chiar și tragerea sau întinderea prepuțului poate duce la inflamații care în cele din urmă duc la fimoză.

Îmbătrânire. Aceleași schimbări care se întâmplă pe fața ta odată cu înaintarea în vârstă — ridurile și slăbirea — se întâmplă și cu prepuțul tău. Este mai probabil să întâmple  dacă aveți mai puține erecții.

Condiții medicale . Dacă aveți diabet, este mai probabil să aveți balanită , o infecție a vârfului penisului. Discutați cu medicul dumneavoastră despre istoricul dumneavoastră medical complet, astfel încât să vă poată trata corect.

De ce se întâmplă parafimoza

Prepuț manipulat greșit. Asigurați-vă că vă repuneți prepuțul peste gland după ce dvs.( sau îngrijitorul dvs) îl spălați sau introduceți un cateter.

Piercinguri. Durerea și umflarea de la piercing-ul penisului pot îngreuna punerea prepuțului la loc după ce îl trageți înapoi.

În timpul sexului. S-ar putea să-ți tragi preputul înapoi pentru a face sex . Dacă rămâne acolo prea mult timp, s-ar putea să se umfle atât de mult încât preputul să rămână prins în spatele capului(glandului)penisului.

Alte afectiuni ale penisului. Alte afectiuni ale penisului pot duce la probleme ale preputului. De exemplu, fimoza poate duce la parafimoza.

 

 

 

 

 

 

Fig.2 Parafimoză

Simptome

În ambele condiții, prepuțul tău va fi blocat într-un singur loc, fie peste vârful penisului, fie posterior de glandul(capul)penisului. Cu fimoza, este posibil să aveți și următoarele semne:

  • In baie . Preputul tău se va extinde când faci pipi, ca un balon. Poate fi dureros. S-ar putea să vedeți sânge în fluxul urinar sau în toaletă. Fluxul poate părea mai slab decât în ​​mod normal.
  • Când faci sex. Este posibil să aveți dureri cu o erecție.
  • Infecții. Este posibil să faceți infecții ale tractului urinar . Simptomele includ sânge în urină , durere sau arsură când faci pipi, nevoia de a merge chiar și atunci când vezica urinară este goală și durere sau presiune în abdomenul inferior sau spate.
  • Durere de prepuț. Observi ca te doare preputul. S-ar putea să aibă și secreții.
  • Inel alb. Deschiderea prepuțului are un inel alb care arată ca țesut cicatricial.

Este posibil să aveți umflături dureroase în capul penisului sau în întregul organ.

Diagnostic

De obicei, medicul dumneavoastră vă poate da seama dacă aveți una dintre aceste afecțiuni ascultându-vă descriindu-vă simptomele și cu un examen local. Probabil că au văzut cazuri ca al tău de multe ori, așa că nu este nevoie să fii jenat sau timid.

Tratament             

Fimoză. Puteți beneficia de tratament în ambulatoriu de către un urolog. Modul în care te tratează depinde de severitatea stării tale. Ei vor lua în considerare și cauza problemei și vor întreba ce fel de soluții preferați.

Ei pot recomanda:

  • O cremă cu steroizi pe care o aplicați pe preput de mai multe ori pe zi timp de câteva săptămâni. Acest lucru poate slăbi pielea.
  • O circumcizie parțială sau totală .

 

 

 

Fig.3 Cura chirurgicală a fimozei(dorsal slite)

Parafimoza. Este adesea tratată în camera de urgență. Modalitățile în care medicii vor oferi ajutor includ:

  • Se aplică o soluție pe penis pentru a reduce umflarea. Apoi, un medic repune manual prepuțul din poziția sa.
  • Medicul folosește un ac pentru a face mai multe găuri în prepuț pentru a permite lichidelor să scape. Acest lucru reduce umflarea.
  • Medicul dumneavoastră face o mică incizie în prepuț pentru a-l repoziționa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fig.4 Reducerea manual a parafimozei

Riscuri

Dacă aveți fimoză, este mai probabil să faceți cancer penian . Dacă este lăsată netratată, poate duce la creșterea umflăturilor și, în cazuri extreme,  la cangrenă și, în cele din urmă, la pierderea penisului.

Prevenirea

În cele mai multe cazuri, aceste tulburări ale penisului sunt ușor de prevenit. Capul și preputul trebuie spălate și uscate în mod regulat. Fiți blând cu pielea dacă o trageți înapoi și nu uitați să o puneți la loc când ați terminat.

Dacă aveți oricare dintre aceste afecțiuni, luați în considerare circumcizia pentru a împiedica să se repete.

Afișați surse

© 2021 WebMD, LLC.

British Association of Pediatric Urologists: “Management of Foreskin Conditions.”

National Health Service: “Phimosis and paraphimois (foreskin problems).”

Medscape: “Phimosis and paraphimosis.”

Boston Children’s Hospital: “Phimosis and paraphimosis in children.”

McGregor, T. Canadian Family Physician, March 2007.

University of California, San Francisco: “Phimosis.”

Anand, A. Urologia Internationalis, December 2012.

American Cancer Society: “Penile cancer.”

Medscape.

Clveland Clinic.