5 Mar 2019

Infertilitate

Informații generale

Infertilitatea este de obicei definită ca inabilitatea de a concepe după 1 an de încercări. Termenul infertilitate nu este sinonim cu termenul de sterilitate, întrucât multe cupluri pot în final concepe după 1 an de sex neprotejat.

În cuplurile infertile, aproximativ jumătate din bărbații suferă de o anormalitate semnificativă ce îi împiedică să conceapă. Infertilitatea masculină paote fi cauzată de anormalități ale testiculelor sau alte zone ale sistemului reproductiv masculin sau defecte ale sistemului imun. Cea mai frecventă cauză de infertilitate masculină ține de o producție inadecvată de spermă. Din fericire, noile teste diagnostice sunt disponibile pentru ajuta la găsirea cauzelor infertilității. Cuplurile ce acuză infertilitate ar trebui evaluate de urolog din punct de vedere al fertilității masculine.

Există mulți agenți externi ce pot duce la scăderea fertilității cum ar fi nicotina, alcoolul, marijuana și substanțele opiacee, steroizi, compușii estrogenici, chimioterapia, mediul de lucru  toxic, plumbul, substanțele fumigene, radioterapia, hipertermia și disfuncția sexuală.

Diagnostic și evaluare

Inițial pacientul este evaluat din punct de vedere medical și al istoricului de infertilitate tipul acesteia și timpul scurs de la debutul problemei. Evaluarea ulterioară vizează istoricul de reproducere, examenul fizic , teste de laborator (spermograma şi profilul hormonal) precum şi teste ce evaluează alţi factori.