1 Dec 2020

EFECTUL LICOPENULUI ASUPRA CANCERULUI DE PROSTATĂ

Dr. Catalona               https://drcatalona.com/wp-content/uploads/2020/11/Tomatoes-300x202.png

EFECTUL LICOPENULUI ASUPRA CANCERULUI DE PROSTATĂ

LICOPENUL,UN ANTIOXIDANT

Roșiile conțin licopen, un antioxidant natural care protejează împotriva deteriorării celulelor. Celulele deteriorate care  se înmulțesc se transformă în tumori. Licopenul este, de asemenea, antiinflamator. Aceste două caracteristici ale licopenului i-au determinat pe cercetători să emită ipoteza că consumul de roșii ar putea proteja împotriva cancerului de prostată.

De exemplu, un studiu recent efectuat pe aproape 28.000 de bărbați a constatat că consumul de roșii conservate și fierte de cinci sau mai multe ori pe săptămână a fost asociat cu un risc cu 28% mai mic de a dezvolta cancer de prostată, în comparație cu bărbații care nu au mâncat niciodată roșii. Roșiile fierte, cum ar fi pasta de roșii, sosul sau conservele de roșii, conțin o formă de licopen care este mai ușor de utilizat de către organism.

Cu toate acestea, acest studiu a fost observațional. În timp ce cercetările observaționale anterioare au găsit rezultate similare, studii ca aceasta caută corelații, nu o relație cauză-efect.

 

 

 

 

EFECTUL LICOPENULUI ASUPRA PSA-ULUI

Un alt studiu a analizat efectul consumului de roșii asupra nivelului de PSA la pacienții cu cancer de prostată.
În acest studiu, 79 de bărbați au fost repartizați aleatoriu într-unul din cele trei grupuri. Primul grup a mâncat produse din roșii în fiecare zi. Al doilea grup a mâncat produse din roșii și alte alimente antioxidante în fiecare zi. Al treilea grup și-a continuat dieta normală.
După trei săptămâni, cercetătorii au comparat nivelurile de PSA . În general, valorile PSA păreau să fie aceleași între cele trei grupuri. Cu toate acestea, atunci când s-au analizat în mod specific  bărbații cu cancer de prostată cu risc intermediar, bărbații care au consumat produse din roșii în fiecare zi au avut scăderi semnificative ale PSA în comparație cu bărbații din grupul de control.
De asemenea, nivelurile de licopen par să aibă un impact benefic asupra nivelurilor de PSA. Pacienții care au avut cel mai mult licopen în corpul lor au avut o scădere de 1% a PSA-urilor, în timp ce bărbații cu cele mai scăzute niveluri de licopen au avut o creștere de 8,5% a PSA-urilor.

 

Cancer Causes Control. 2020 Apr;31(4):341- 351. doi: 10.1007/s10552-020-01279-z. Epub 2020 Feb 25.

Clin Nutr. 2017 Jun;36(3):672-679. doi: 10.1016/j.clnu.2016.06.014. Epub 2016 Jun 30.