8 Sep 2020

ALIMENTAȚIA PACIENȚILOR CU TUMORI VEZICALE

Continuous update of the WCRF-AICR report on diet and cancer

 

Continuous update of the epidemiological evidence on food, nutrition, physical activity and the risk of bladder cancer.

Prepared by: CUP team, Imperial College London

Raportul CUP (2013,2014,2018) prezentat în Dietandcancerreport.org studiind factorii alimentari,activitatea fizică ,antropometria pacienților cu tumori vezicale au concluzionat următoarele:

-arsenicul prezent în apa pe care o beau pacienții este cu mare probabilitate un factor carcinogen

-dieta bazată pe legume și fructe se corelează invers cu  riscul de cancer de vezică

-consumul în cantitate mare de ceai(verde,negru) se corelează invers cu riscul de cancer al vezicii urinare

Excesul ponderal pare să favorizeze cancerul de vezică urinară,în timp ce perimentrul abdominal nu !

Cereale și derivatele acestora,carnea roșie,carnea de pasăre,peștele,grăsimile,laptele,iaurtul,

brânzeturile,alimentele dietetice,băuturile răcoritoare,sucurile de

fructe,cafeauaalcoolul,apa clorinată,volumul de lichide

consumate,îndulcitorii,,prăjelile,carbohidrații,proteinele,VitamineleA,C,D,E,calciul

folații,seleniul,alfa șibetacarotenii,licopenul,luteina, flavonoidele, ,tocoferolii,

suplimentele multivitaminice,activitatea fizică,energizantele,înălțimea  NU au

 influență asupre cancerului vezicii urinare!