Glück G. et al. (2016). Poster prezentat la cel de-al 32-lea Congres al Asociației Române de Urologie ROMURO 2016, București, 8-11 Iunie 2016.

Scop. Reducerea numărului de puncții biopsii prostatice (PBP) negative.
Pacienți și metodă. Am aplicat un algoritm de indicație a PBP pe un număr de 16 pacienți cu leziuni prostatice suspecte (nodul prostatic) la tușeul rectal, pacienți cu PSA total între 0.29-31.7 ng/ml asimptomatici urinar sau pacienți cu PSA liber cuprins între 0.51 și 19.3, iar un raport al FPSA/ TPSA între 10.17% și 48.63%. Algoritmul aplicat (anamneza, tușeu rectal, PSA și creatinină plasmatică, examen de urină, ecografie urologică, uroflowmetrie, rezidiu postmicțional) în cazul pacieților care se încadrează în parametrii menționați anterior a pus indicația de ecografie transrectală în modul B, Doppler color și elastografie pentru depistarea leziunilor solide ale prostatei.
Rezultate. Nouă pacienti au efectuat punctie prostatica cu prelevare de 12 fragmente. În cazul a 7 pacienti s-a detectat cancer prostatic. Diagnosticul de ASAP unifocal s-a pus la 2 pacienti cu indicatie de rebiopsiere a prostatei. Discuții. Se știe că leziunile hipoecogene ale prostatei sunt specifice pentru cancerul de prostată. Stabilirea aportului vascular la nivelul acestor leziuni prin eco-Doppler și a caracterului soft/hard prin elastografie poate depista leziuni inflamatorii sau chistice la nivelul prostatei, leziuni ce determină modificări clinice (prezența nodulului) sau biochimice (PSA total și/sau liber) cu indicație pentru PBP.
Concluzii. Propunem o metodă de investigație minim invazivă, repetabilă, cu disconfort minim și relativ ieftină pentru a fi inclusă în algoritmul de indicație a PBP. Metoda este menită să reducă numărul de PBP negative şi permite efectuarea PBP țintite.

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2016 - GluckMed by GraphicBIT

Pentru programari sunati la:        0314.156.755